M/V van de dag

Jonge dossiervreter krijgt kans als voorzitter PFOS-commissie

Hannes Anaf. ©BELGA

De PFOS-commissie in het Vlaams Parlement krijgt Vooruit-fractieleider Hannes Anaf als voorzitter. De 36-jarige Turnhoutenaar moet als aanstormend talent de onderste steen bovenhalen in het politieke mijnenveld dat het PFOS-dossier is geworden.

In het Vlaams Parlement gaat vrijdag de PFOS-commissie naar de vervuiling met schadelijke ‘forever chemicals’ door de 3M-fabriek in Zwijndrecht van start. De vijftien commissieleden vallen onder auspiciën van een voorzitter die bij het begin van de laatste onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement in 1999, toen onder leiding van wijlen Patrick Lachaert, een broekje van 14 was.

Wie wist wat over PFOS?

De productie van de chemische stof PFOS heeft de bodem rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht decennialang vervuild. Dit overzicht loodst u door alle belangrijke momenten, van de stopzetting van de productie in 2002, tot de politieke commotie vandaag.

De 36-jarige Hannes Anaf, tijdelijk fractieleider van Vooruit tot Hannelore Goeman terug is uit zwangerschapsverlof, werd ietwat verrassend door de verzamelde fractieleiders naar voren geschoven. Omdat de meerderheid elke zweem van partijdigheid wil uitsluiten, zou hoe dan ook een oppositiepartij de leiding krijgen. Omdat Groen met Björn Rzoska al de voorzitter van de coronacommissie levert, was Vooruit aan de beurt. Een koude douche voor Groen-parlementslid Mieke Schauvliege, die in het Parlement een van de trekkers is in het PFOS-dossier.

Groeibriljant

Hannes Anaf staat te boek als een groeibriljant bij de Vlaamse socialisten. De politiek wetenschapper doorliep meerdere geledingen van de partij. Hij begon in 2007 als medewerker van Antwerps gedeputeerde Jos Geuens, werkte van 2008 tot 2009 op het kabinet van toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt en was daarna actief bij verschillende overheidsdepartementen.

Bij de Vlaamse verkiezingen in 2019 raakte Anaf vanop de tweede plaats op de Antwerpse sp.a-lijst verkozen. Door het cumulverbod van toenmalig voorzitter John Crombez legde hij daarop zijn functie als schepen in Turnhout neer, die hij sinds 2013 vervulde. Anaf zetelt wel nog in de Turnhoutse gemeenteraad.

In het begin was hij terughoudend. Maar zodra hij voldoende dossierkennis had, merkte je dat hij met kennis van zaken sprak en kort op de bal speelde.
Liesbeth Homans (N-VA)
Vlaams Parlementsvoorzitter

Met in het Vlaams Parlement Goeman en Maxim Veys en federaal onder meer Melissa Depraetere en Ben Segers maakt Anaf deel uit van een clubje twintigers en dertigers die Vooruit een frisser aanblik moeten geven. Het past allemaal in de aanpak van voorzitter Conner Rousseau, ook nog altijd een twintiger, die bij zijn aantreden aankondigde een 'elektroshock' door de partij te jagen. 'Al verdient ook John pluimen op zijn hoed voor die vernieuwingsoperatie', zegt Anaf. 'We zitten met een goeie mix van ervaring en jong talent.'

Zowel bij de meerderheid als bij de oppositie klinkende lovende geluiden over Anaf. Hij geldt als een dossiervreter die zich met inhoudelijke tussenkomsten weet te onderscheiden, vooral op de thema's jeugd en welzijn. 'In het begin was hij terughoudend', zegt Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). 'Maar zodra hij voldoende dossierkennis had, merkte je dat hij met kennis van zaken sprak en kort op de bal speelde.'

'Geen carrièreplanning'

Toch is het gezicht zijn van een onderzoekscommissie een opdracht van een andere envergure. Bart Tommelein kreeg felle kritiek als voorzitter van de Fortis-commissie in 2009. Marc Verwilghen leerde de andere kant van de medaille kennen. Jarenlang was hij een bescheiden backbencher, tot hij in 1996 indruk maakte als voorzitter van de Dutroux-commissie. Drie jaar later was hij minister van Justitie.

'Mij is het in geen geval om carrièreplanning te doen', zegt Anaf. 'De onderste steen moet boven in het PFOS-dossier. Waarom werd niet eerder ingegrepen? Wat is de impact op de volksgezondheid? Op die vragen moeten wij, in alle transparantie, antwoorden zien te vinden.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud