Advertentie

KAART | Extra trajectcontroles op 26 gewestwegen

Op de E17 in Gent wordt al enkele jaren het systeem van trajectcontrole gebruikt om te controlen of chauffeurs zich aan de snelheidsbeperking houden. ©BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) plant de komende jaren trajectcontroles langs nog eens 26 drukke, Vlaamse gewestwegen.

In het Vlaams Parlement maakte Weyts een lijst bekend van de 26 meest ongevalsgevoelige gewestwegen in Vlaanderen. Daar zal de komende jaren stapsgewijs ook trajectcontrole komen om de maximumsnelheid te doen respecteren. Dat meldden de kranten van Mediahuis donderdag.

De gevaarlijkste wegen staan bovenaan op het lijstje en zullen het eerst worden gerealiseerd, zoals de N18 in het Antwerpse Dessel. Vooral in de Antwerpse Kempen en Zuid-West-Vlaanderen staan er heel wat controles gepland.

Timing

'De exacte timing van de plaatsing hangt mee af van de betrokken gemeentebesturen, vermits zij de kostprijs van deze trajectcontrole mee moeten financieren', klinkt het op het kabinet van Weyts. Wel zeker is dat er dit jaar nog vier trajectcontroles bijkomen, onder meer in Zwijndrecht.

De fractieleider van Groen in het Vlaams parlement, Björn Rzoska, dringt er bij Weyts op aan vaart te zetten achter de realisering van de trajectcontroles 'gelet op het grote effect voor de verkeersveiligheid'. Hij vreest dat dossiers geblokkeerd gaan geraken omdat de gemeenten voor een deel van de kosten moeten opdraaien. 'Heel wat gemeenten zitten financieel immers in slechte papieren op dit moment', stipt hij aan.

Rzoska verwijst naar de N147 in Diest. Die weg staat bovenaan het lijstje met gevaarlijke wegen. Maar het lokale bestuur in Diest heeft voorlopig geen geld om het project voor trajectcontrole op die weg te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud