Kinderen en tieners mogen één hobby buitenshuis beoefenen

©Photo News

Het sociale leven van kinderen onder twaalf jaar wordt iets meer aan banden gelegd. Tieners mogen dan weer meer dan tot nu het geval was. Die activiteiten kunnen met maximaal tien mensen plaatsvinden.

Kinderen onder de twaalf mogen voortaan nog maar één hobby beoefenen in groepsverband. Dat moet zoveel mogelijk in de buitenlucht. Bovendien worden de bubbels waarin die activiteiten plaatsvinden verkleind tot tien personen.

Het gaat om een voorstel dat de Vlaamse en Franstalige ministers van Jeugd, Sport en Cultuur hebben uitgewerkt. Een Overlegcomité - het overleg tussen de federale en regionale topministers - moet dat voorstel nog bekrachtigen. Dat zal waarschijnlijk donderdag plaatsvinden.

Terwijl voor de -12-jarigen verstrengd wordt, laat de politiek voor kinderen en jongeren tussen 12 en 18 jaar opnieuw een hobby in groepsverband toe. Dat kan uitsluitend in de openlucht en ook met maximaal tien personen.

Het is aan de ouders en kinderen om zelf te bepalen welk hobby ze blijven uitoefenen. De politiek rekent daarvoor op 'het gezond verstand'.

Netwerken

Op twee manieren kan er voor kinderen onder de twaalf afgeweken worden van de richtlijnen. Als het onmogelijk is de hobby buiten te organiseren, zoals de muziekles of de volleybaltraining, mag die ook binnen doorgaan. Competitiewedstrijden zijn sowieso uitgesloten. Daarnaast mogen kampen die gepland waren tijdens de krokusvakantie de bubbel vergroten tot 25 kinderen.

De bedoeling van de restricties is de netwerken, die door de buitenschoolse activiteiten tussen kinderen van verschillende lagere scholen bestaan, drastisch in te perken.

De bedoeling van de restricties is de netwerken, die door de buitenschoolse activiteiten tussen kinderen van verschillende lagere scholen bestaan, drastisch in te perken. Tot nu toe konden buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen nog in een groep van 50 doorgaan. Tegelijkertijd gunt de regering tieners ook een verzetje. Sinds oktober konden zij immers geen hobby meer beoefenen.

Onderwijs

Met de maatregelen voor buitenschoolse activiteiten wordt bij kinderen een nieuwe dam tegen het virus opgeworpen. Woensdag bekijkt de onderwijswereld of ze ook nieuwe maatregelen in de scholen neemt.

De meest voor de hand liggende piste is in het lager onderwijs de krokusvakantie met een week te vervroegen. Eerder werd al beslist in het middelbaar vanaf 8 februari een week voltijds afstandsonderwijs te organiseren.

De onderwijsvakbond ACOD gaf maandag al aan een voorstander te zijn van dat scenario, maar bij de onderwijskoepels en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) lijkt daar weinig appetijt voor te bestaan.

Het zou ouders van jonge kinderen met een essentieel beroep dwingen thuis te blijven of buitenschoolse opvang te zoeken. Dat laatste willen de virologen absoluut vermijden. In de opvang dreigen bubbels gemengd te raken, terwijl ook kinderen naar de grootouders brengen een risico inhoudt.

Rol kinderen

De bedoeling van de ingrepen is te vermijden dat de pandemie weer oplaait. Voor het eerst sinds eind oktober zit een opwaartse knik in de curves. Daarbij wordt met bijzondere aandacht naar de kinderen gekeken. 'Er zijn steeds meer indicaties dat besmettingen door kinderen toch belangrijker zijn dan we dachten', zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dinsdag in de Kamer.

Hij heeft daarom een nieuw rapport over de epidemiologische situatie besteld bij het coronacommissariaat. Dat rapport zou nieuwe gegevens moeten bevatten over de testing in de scholen en dus klaarheid scheppen over de rol van kinderen in de stijgende curve.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud