Advertentie
Advertentie

Klein overschot op Vlaamse begroting 2013

Philippe Muyters, de Vlaamse minister van Begroting, stelt vandaag het budget voor 2014 voor. (foto belga) ©BELGA

De Vlaamse regering sluit haar begroting van 2013 af met een overschot van 174,6 miljoen euro. Vlaanderen kan zo zijn schuld afbouwen van 24,12 procent naar 16,24 procent van het bruto regionaal product.

De Vlaamse regering sluit haar begroting 2013 net als in 2012 af met een klein overschot. In 2012 ging het om 241 miljoen euro, vorig jaar om 174,6 miljoen euro. Het overschot wordt traditioneel voor schuldafbouw gebruikt. 

Dat heeft onder meer te maken met hogere inkomsten uit de gewestbelastingen. De Vlaamse regering kan rekenen op 76,5 miljoen meer inkomsten dan begroot. Vooral de inkomsten uit de successierechten kennen een flinke opstoot ten opzichte van een jaar eerder: 78,1 miljoen ten opzichte van 5,9 miljoen. De oorzaak is deels de federale fiscale regularisatie, waar ook veel nalatenschappen in zitten. 

De onderbenutting is goed voor een opstoot van 82,8 miljoen euro. Dat zijn de middelen die de overheid had ingeschreven in de begroting, maar uiteindelijk niet heeft uitgegeven. Een deel van de voorziene buffer van 150 miljoen euro is niet uitgegeven, net als een deel van het Fonds voor Lastendelging. 

Het overschot wordt gebruikt voor schuldafbouw. Vandaag bedraagt de Vlaamse directe schuld nog 4,4 miljard euro. In 2013 slaagde de Vlaamse regering erin om de schuld met 2,03 miljard euro te laten dalen. Dat staat gelijk met een daling van de schuldgraad van 24,12 procent naar 16,24 procent ten opzichte van de geconsolideerde ontvangsten. De daling is het gevolg van de goede begrotingsresultaten en de terugbetaling door KBC van een eerste gedeelte van de steun die aan de bank werd verschaft.

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) is tevreden met de cijfers. '2013 was onze derde begroting in evenwicht op rij', zegt Muyters. 'Ik ben vooral blij dat we de schuldgraad van Vlaanderen hebben kunnen terugbrengen. Dit zijn de basisprincipes om Vlaanderen een gezonde toekomst te bieden.' 

Tegelijkertijd waarschuwt Muyters voor de toekomst. 'De opmaak voor 2014 was opnieuw geen evidente klus en ook met de staatshervorming en de nieuwe financieringswet komen grote uitdagingen op Vlaanderen af. Het voorzichtige en vooruitziende begrotingsbeleid dat we de afgelopen jaren voerden, moet nog enkele jaren doorgaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud