Kleinhandel krijgt Vlaamse herstartlening

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. ©BELGA

De Vlaamse regering lanceert een herstartlening die kleinhandelsbedrijven moet toelaten nieuwe voorraden te kopen voor het nieuwe seizoen.

De Vlaamse regering pakt uit met nieuwe steunmaatregelen, die bedrijven door de coronapandemie moeten helpen. 'Bijna een jaar na de start van de eerste lockdown zitten veel ondernemingen nog altijd in moeilijke omstandigheden', zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). 'Nog altijd zijn duizenden ondernemingen verplicht gesloten en duizenden anderen hebben zwaar omzetverlies.'

Daarom komt er een herstartlening, die de kleinhandelszaken moet toelaten voorraden in te kopen. Ze ondervinden almaar grotere problemen die bestellingen te financieren, omdat hun wintersolden zijn tegengevallen en ze nog de kosten van het seizoen daarvoor moeten betalen. Via de herstartlening zullen kleinhandelszaken kunnen lenen op twee tot drie jaar tegen 1 procent rente. Crevits had de maatregel eerder aangekondigd in een gesprek met De Tijd.

Organisators van events kunnen een voorschot krijgen van Vlaanderen. Als het evenement door de coronaregels niet kan doorgaan, hoeft het niet te worden terugbetaald.

Vanaf maandag kunnen organisatoren van events bovendien opnieuw een terugbetaalbaar voorschot vragen voor een evenement dat plaatsvindt tussen juni 2021 en mei 2022. Als het evenement om coronaredenen wordt geannuleerd, moet het voorschot niet worden terug betaald. De regeling moet tegelijk cash in de sector pompen en risico wegnemen voor wie aarzelt om een evenement te organiseren. Het bedrag van de voorschotten is verhoogd tot 1,8 miljoen euro.

Horeca

Het Vlaams beschermingsmechanisme wordt verlengd tot minstens eind april 2021. Door de lange sluiting wordt het voor veel ondernemers, vooral in de horeca en de eventsector, stilaan heel moeilijk en wordt het gevaar op faillissementen groter. Het globalisatiemechanisme voor ondernemingen die in 2020 tijdens de laatste drie kwartalen een zware omzetdaling hebben gekend wordt ook definitief goedgekeurd.

Mode Unie

Mode Unie reageert 'bijzonder tevreden' op het nieuws over de herstartlening. 'Dit initiatief, dat we vanuit Mode Unie van A tot Z in samenspraak met de minister uitwerkten, appreciëren we uitermate en zal op bijzonder veel bijval kunnen rekenen in de noodlijdende modesector', zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud