Koen Van den Heuvel volgt Joke Schauvliege op

Koen Van den Heuvel (CD&V). ©BELGA

Dat heeft CD&V woensdag op een persconferentie bekendgemaakt.

Vlaams CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel (54) volgt Joke Schauvliege op als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Dat heeft de partij woensdag gemeld op een persconferentie. Schauvliege moest dinsdag ontslag nemen na enkele ongelukkige uitspraken over de klimaatmarsen van de voorbije weken.

'Het is een eer om minister te worden. Spijtig genoeg is dat in minder gemakkelijke omstandigheden gebeurd. Ik wil Joke oprecht danken voor het vele werk van de afgelopen jaren', zei Van den Heuvel. Hij beloofde er meteen in te vliegen en vooral in te zetten op samenwerking. 'Er is geen landbouwer die niet inzit met het milieu en geen natuurliefhebber die jobs niet belangrijk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat we de klimaatuitdaging samen moeten en kunnen aanpakken.'

Betonstop

Van den Heuvel wil nu vooral verder werken aan de uitvoering van het Vlaamse klimaatplan. 'Ik zal mij volledig smijten en mijn collega's van Wonen, Energie en Mobiliteit achter de veren zitten. Dit is een algemeen beleid en moet samen gevoerd worden', zei hij. 

Hij wil ook stappen zetten in de belangrijke dossiers die nog op tafel liggen, zoals de zonevreemde bossen en de betonstop. 'Ook daar reken ik op de collega's van de andere partijen. Er is maar één antwoord, samen moeten we de uitdaging aangaan. Het was niet mijn ultieme droom om drie maanden voor de verkiezingen minister te worden, maar ik heb veel goesting om erin te vliegen.'

Peter Van Rompuy

Van den Heuvel lijkt een logische keuze. Als fractievoorzitter volgde hij Schauvlieges dossiers inhoudelijk op en weet hij precies waar de partij voor staat. Bovendien is de extra zichtbaarheid en naamsbekendheid mooi meegenomen als hij het in Antwerpen als CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement moet opnemen tegen burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Hij heeft de nodige politieke ervaring. Sinds 2004 zetelt hij in het Vlaams Parlement en sinds 2012 is hij er fractieleider. Zijn specialisaties zijn financiën, begroting, innovatie en werk. Van den Heuvel is ook al meer dan twintig jaar burgemeester van de Antwerpse gemeente Puurs, waar ook CD&V-vicepremier Kris Peeters tot vorig jaar woonde. Hij moet zijn sjerp nu (tijdelijk) opbergen om Vlaams minister te worden.

Peter Van Rompuy volgt Van den Heuvel op als CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud