netto

'Komende dagen duidelijkheid over woonfiscaliteit'

Matthias Diependaele belooft binnen 'enkele dagen' duidelijkheid te verschaffen over de fiscale regeling voor wie een huis koopt. ©Photo News

Wie een huis koopt, krijgt de 'komende dagen' definitieve duidelijkheid over het fiscale stelsel waaronder zij of hij valt. Dat belooft Vlaams minister van Financiën en Wonen, Matthias Diependaele (N-VA).

Nu riskeert iemand die nog in 2019 een verkoopsovereenkomst ondertekent maar pas na nieuwjaar zijn handtekening onder de notariële akte kan zetten, nog altijd 7 procent registratierechten te moeten betalen maar geen gebruik meer te kunnen maken van de woonbonus. 'Maar daar zoeken we nog naar een scherpstelling', zegt Diependaele aan het persbureau Belga.

De nieuwe Vlaamse regering laat de zogenaamde geïntegreerde woonbonus uitdoven. Die bonus geeft recht op een belastingvermindering gedurende de looptijd van een hypothecaire lening. Concreet zullen kopers van wie de notariële akte na 31 december 2019 verleden wordt geen recht meer hebben op de woonbonus. Zij moeten dan wel maar 6 procent registratierechten betalen (in plaats van 7 procent vandaag), of 5 procent wanneer de lening aangegaan wordt voor een 'ingrijpende energetische renovatie'.

Maar omdat voor de vastlegging van de registratierechten niet naar de datum van de authentieke akte, maar naar de datum van de verkoopsovereenkomst gekeken wordt, dreigt een categorie kopers te ontstaan die tussen de twee stelsels valt. Concreet: wie voor nieuwjaar zijn compromis ondertekent, maar na nieuwjaar zijn notariële akte, betaalt (nog steeds) 7 procent registratierechten, maar heeft geen recht (meer) op de woonbonus.

'De komende dagen moet daar duidelijkheid over komen', zegt minister Diependaele nu, 'zodat iedereen onder één van de twee stelsels valt.' Het doel van de nieuwe woonfiscaliteit is duidelijk, zegt Diependaele. 'We willen het fiscaal voordeel dat aan het verwerven van een woning verbonden is naar voren trekken, naar de aankoop, en het niet langer spreiden over de hele looptijd. Die finaliteit is heel erg duidelijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud