'Krimpende onderwijsbudgetten zijn een rem op de plannen voor onderwijs'

©Kristof Vadino

De Vlor, de Vlaamse onderwijsraad, noemt de krimpende onderwijsbudgetten een rem op de plannen voor het onderwijs uit het Vlaams regeerakkoord. Dat zegt hij in een advies op vraag van minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA).

De bezuinigen zouden bovendien het doorvoeren van hervormingen uit de vorige legislatuur onmogelijk maken.

Dit heeft een ernstige impact op de werking van onderwijsinstellingen en ondersteunende diensten.
Onderwijsraad Vlor

De regering gaat in 2020 besparen in verschillende onderwijssectoren. Aan meerdere onderwijsactoren en -sectoren wordt een besparing van 6 procent van de werkingsmiddelen of subsidies opgelegd. Ook worden 40 procent van de werkingsmiddelen voor het secundair onderwijs en het deeltijds kunstonderwijs de komende vijf jaar niet geïndexeerd.

'Dat heeft een ernstige impact op de werking van onderwijsinstellingen en ondersteunende diensten die noodzakelijk zijn voor de uitrol van beleidsdoelen uit het regeerakkoord', staat in het advies te lezen.

Bovendien stelt de Vlor vast dat niet alle actoren en sectoren gelijk behandeld worden: sommige moeten zwaar besparen, terwijl andere worden gespaard. Volgens de Vlor is het onduidelijk welke criteria de Vlaamse Regering daarvoor gebruikt heeft. Ze vraagt aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om de achterliggende visie te verduidelijken in de beleidsnota. Die wordt later deze week verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud