Kris Van Dijck wordt tijdelijk voorzitter Vlaams Parlement

Kris Van Dijck. ©BELGA

De N-VA'er Kris Van Dijck wordt morgen aangeduid als tijdelijke voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat hebben de fractieleiders van alle partijen afgesproken.

Morgen leggen 124 parlementsleden de eed af in het Vlaams Parlement. Die eedaflegging wordt voorgezeten door de ouderdomsdeken Herman De Croo (Open VLD). De Croo werd aangeduid als voorzitter van de eerste zitting door zijn anciënniteit in de Belgische parlementen. Hij zetelde voor het eerst in de Kamer in 1968.

Kris zit sinds 1995 in het Vlaams Parlement, is een consensusfiguur en beschikt over tonnen ervaring.
Matthias Diependaele
N-VA-fractieleider Vlaams Parlement

Tijdens die eerste hoorzitting zal Van Dijck worden benoemd als tijdelijke voorzitter. Traditioneel levert de grootste partij de voorzitter van het halfrond en met 35 zetels is dat de N-VA. Van Dijck wordt naar voren geschoven omdat hij veel ervaring heeft in het parlement. ‘Kris zit sinds 1995 in het Vlaams Parlement, is een consensusfiguur en beschikt over tonnen ervaring’, stelt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele.

Van Dijck zal sowieso voorzitter blijven tot een Vlaamse regering gevormd is. Hij heeft goede kaarten om permanent voorzitter te worden, maar dat hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen. De post van parlementsvoorzitter maakt deel uit van de koehandel van regeringsfuncties tijdens de regeringsvorming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud