Advertentie

KU Leuven biedt voor het eerst Massive Online Open Courses aan

©tijd

De KU Leuven biedt dit jaar voor het eerst drie Massive Online Open Courses aan die wereldwijd gratis gevolgd kunnen worden en waarmee de cursist een certificaat kan verdienen.

De Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn een wereldwijde rage die startte in Noord-Amerika. De Vlaamse universiteiten toonden zich erg voorzichtig om mee te doen, maar daar lijkt nu langzamerhand verandering in te komen.

 Daarnaast werd gestart met twee betalende Small Private Online Courses. De lessen worden verspreid via het prestigieuze onlinecursusplatform edX, een initiatief van de Amerikaanse universiteiten Harvard en MIT.

Op 27 oktober ging professor Nicolas de Warren van start met The Great War and Modern Philosophy. De cursisten zullen er leren wat de impact was van de Eerste Wereldoorlog op het filosofische denken. Die dag startte in het kader van het Europese onderzoeksproject FRAME ook een reeks lessen over The EU and Human Rights, over hoe de Europese Unie een invloed heeft op de de mensenrechten, ook wereldwijd . Diverse sprekers komen hierbij aan het woord waaronder de Leuvense hoogleraar internationaal recht Jan Wouters.

De derde lessenreeks die op 17 november start, wordt gedoceerd door professor Filip Raes en handelt over 'e-psychology', meer bepaald over technologie die onze fysieke, mentale en sociale gezondheid wil verbeteren. Concreet zullen zaken worden behandeld zoals e-sigaretten, apps voor de mentale gezondheid en e-bemiddeling. 

De cursussen duren 4 tot 9 weken. Tijdens een dergelijke MOOC wordt de voortgang van studenten in kaart gebracht met behulp van multiplechoicevragen, deelname in diverse talen aan discussiefora en peer assessment waarbij cursisten elkaar beoordelen op basis van criteria die door de docent werden opgesteld. Aan het einde van een geslaagde rit krijgt de onlinecursist een certificaat. Met een kleine 15.000 deelnemers aan deze cursussen spreekt de KU Leuven van een succes.

De twee Small Private Online Courses richten zich tot een specifiek publiek en kunnen enkel gevolgd worden mits inschrijving en toelating. Zo wordt een cursus chemie georganiseerd die voorbereidt op het toelatingsexamen in ons land van arts en tandarts. De inschrijving voor deze cursus kost 30 euro. Voor de lessenreeks 'Public Sector Innovatie & e-Governance' moet 1.250 euro betaald worden. De cursus, die zich richt tot een internationaal publiek, handelt over innovatieve trends in de publieke sector en hoe ze te implementeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud