KU Leuven kiest vandaag nieuwe rector

©Siska Vandecasteele

Huidig rector Luc Sels en toxicoloog Jan Tytgat nemen het vandaag tegen elkaar op in de rectorverkiezingen aan de KU Leuven. Proffen, onderzoekers, administratief personeel en studenten kunnen tot 18 uur stemmen over wie de universiteit tot 2025 mag leiden.

Aan de grootste universiteit van het land kunnen het personeel en studenten sinds middernacht stemmen voor een nieuwe rector. Zittend KU Leuven-rector Luc Sels wordt uitgedaagd door toxicoloog Jan Tytgat. De winnaar mag vier jaar zetelen in het rectoraat aan de Oude Markt in Leuven.

Proffen, onderzoekers, administratief personeel en studenten kunnen tot 18 uur hun stem uitbrengen. Voor het eerst vindt de stembusslag volledig online plaats. Haalt een kandidaat een absolute meerderheid, inclusief blanco stemmen, en stemt minstens 50 procent van de proffen, dan wordt die persoon de nieuwe rector. Gebeurt dat niet, dan vindt volgende week een tweede ronde plaats.

De absolute meerderheid wordt aan de KU Leuven berekend als een gewogen gemiddelde van alle uitgebrachte stemmen. Het oordeel van de proffen en docenten weegt zwaarder door. Hun stemmen bepalen voor 70 procent het resultaat. De andere groepen - administratief personeel, onderzoekers en studenten - zijn ieder goed voor 10 procent van het resultaat.

Zowel Tytgat als Sels geeft aan in zijn kansen te geloven.

Sels lanceerde als eerste zijn kandidatuur. Dat deed hij in het begin van het jaar in de marge van zijn nieuwjaarsboodschap. De voormalige decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen leidt de universiteit sinds 2017. Hij haalde het toen van zittend rector Rik Torfs met een nipte marge van 48 stemmen.

Als rector beleefde Sels enkele woelige jaren. Door de coronacrisis moest de werking van de universiteit omgegooid worden en de rector slikte veel kritiek, onder meer van enkele proffen, voor de aanpak van de Reuzegom-zaak.

Eind januari uitte Tytgat zich als tegenkandidaat. De toxicoloog werkt al dertig jaar aan de KU Leuven en geeft les aan vier faculteiten. Bij het brede publiek vergaarde hij bekendheid door zijn media-optredens, waarin hij uitleg geeft over het gevaar van lachgas of andere substanties. Zowel Tytgat als Sels geeft aan in zijn kansen te geloven.

Storm

Nadat het studentenblad Veto vorige week een tabel had gepubliceerd waaruit zou blijken dat Tytgat plagiaat had gepleegd, kwam hij in een kleine storm terecht. Bepaalde passages uit zijn visietekst zouden zonder een correcte bronvermelding overgenomen zijn uit andere documenten. Tytgat betwist die aantijgingen. 'Of ik plagiaat pleegde? Heel formeel: nee. Ik heb mijn visietekst gebaseerd op publiek beschikbare documenten, ja. Maar dat mag, en ik heb wel degelijk naar de bronnen verwezen', zei hij aan Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud