KU Leuven zoekt vrouwelijke proffen

Foto Belga ©BELGA

Een op de twee nieuwe hoogleraren aan de KU Leuven moet een vrouw zijn. Zo wil de universiteit de wan­verhouding tussen mannen en vrouwen wegwerken.

De helft van het nieuwe academische personeel moet een vrouw zijn. Dat staat in het genderactieplan van de KU Leuven, dat de Coreliokranten konden inkijken.

Het plan, dat donderdag wordt voorgesteld, moet het academische onevenwicht tussen mannen en vrouwen bijstellen. Meer dan de helft van de afstuderende Leuvense masters is een vrouw, maar bij de gewoon hoogleraren maken ze maar 13 procent uit.

Volgens vicerector Katlijn Malfliet, de auteur van het plan, zou op middellange termijn - over tien jaar - minstens 30 procent van alle academisch personeel vrouw moeten zijn.

'De kwaliteit blijft primeren', vult rector Rik Torfs aan. 'Als een man de beste is, zullen we een man aanstellen. Maar ik ben er zeker van dat er kwaliteit genoeg is onder de vrouwen.'

Zogeheten 'search'-commissies zullen actief op zoek gaan naar potentiële kandidaten, ook buiten de KU Leuven en in het buitenland. In de bestuursorganen en de commissies die oordelen over bevorderingen en aanstellingen, wordt eveneens naar een minimale vrouwelijke aanwezigheid van 30 procent gestreefd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud