Labille krijgt 'boze' brief van Peeters en Crevits

Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits - Foto Belga ©BELGA

Vlaanderen wordt nauwelijks betrokken bij de plannen van de NMBS. Dat staat te lezen in een brief van Kris Peeters en Hilde Crevits (CD&V) aan federaal minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS).

De Vlaamse politici zijn boos omdat ze niet geconsulteerd werden voor het GEN-netwerk, het Brussels voorstadsnet dat zich tot diep in Vlaanderen uitstrekt, meldt De Morgen donderdag.

Vlaanderen wordt benadeeld, is slecht geïnformeerd en er is nauwelijks overleg. In een brief van vijf pagina's aan federaal minister Jean-Pascal Labille (PS) trekken mobiliteitsminister Hilde Crevits en Vlaams premier Kris Peeters van leer tegen de federale investeringsplannen van de NMBS. Ze zijn het beu dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met de Vlaamse noden. De brief dateert weliswaar van juli en is een antwoord op de vraag van Labille aan het Vlaams Gewest om opmerkingen te formuleren over het investeringsplan van de NMBS, maar de pijnpunten zijn dezelfde gebleven.

Het investeringsplan 2013-2025 van de NMBS werd op 19 juli goedgekeurd door de federale regering. Het plan omvat een investering van 26 miljard euro. Ruim 2,6 miljard gaat naar gewestelijke projecten. Begin juli overhandigde minister Crevits daarom een lijst met prioriteiten aan federaal minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Dat leverde niet het verhoopte succes op.

De Vlaamse regering, die het spoor beschouwt als een cruciale schakel, liet al langer verstaan dat het meer inspraak wil in de plannen van de NMBS.

Zelfs het GEN-netwerk (Gewestelijk Expresnet) zou er zonder veel overleg zijn gekomen. 'Het Vlaams Gewest betreurt dat het GEN-aanbod en het vervoersplan van de NMBS niet samen met de gewesten zijn uitgewerkt', schrijft Peeters in de brief aan Labille. De komende weken is overleg gepland tussen de Vlaamse en de federale overheid over de NMBS-plannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud