Lachaert vindt kernuitstap 2025 geen goed idee

©Photo News

Volgens Egbert Lachaert, kandidaat-voorzitter van Open VLD, is het onhaalbaar geworden in 2025 de kerncentrales te sluiten.

Als het van Egbert Lachaert afhangt, vaart Open VLD eind maart een andere koers over kernenergie. De partij steunt tot nader order de wet op de kernuitstap, die oplegt dat eind 2025 alle Belgische kerncentrales de deuren sluiten. 

In een e-book, 'Puur Blauw' waarin hij zijn politieke ideeën uit de doeken doekt, maakt Lachaert duidelijk dat hij die kernuitstap geen goed idee vindt. Hij legt uit dat er investeringen nodig waren in gascentrales, zodat er capaciteit is om energie op te wekken zodra de kerncentrales sluiten. De afgelopen twee jaar werd door de val van de regering en de aanslepende formatie echter kostbare tijd verloren.

'De conclusie is dan ook dat dat ons land niet klaar is alle nucleaire capaciteit af te bouwen in 2025.' 

België telt zeven kernreactoren. Lachaert pleit ervoor de drie oudste te sluiten: Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Ook de twee 'scheurtjesreactoren' Doel 3 en Tihange 2 moeten dicht, vindt hij.

Maar de twee jongste reactoren,  Doel 4 en Tihange 3, kunnen volgens hem openblijven. Lachaert schrijft dat België de twee reactoren 'zeer goed zal kunnen gebruiken' als de rest van de nucleaire capaciteit sluit in 2025.  'Het is intussen glashelder dat Doel 4 en Tihange 3 door de verloren tijd best een levensduurverlenging krijgen. Die beslissing uitstellen kan de consument en de belastingbetaler veel geld kosten, want de eisen van de exploitant zullen steeds hoger worden.'

Voorzittersverkiezingen

Lachaert is samen met voormalig minister Bart Tommelein, Vlaams Parlementslid Els Ampe en lokaal lid Stefaan Nuytten kandidaat om eind maart Gwendolyn Rutten op te volgen als partijvoorzitter. De partijleden van Open VLD kiezen eind maart een eerste keer. Als niemand van de vier 50 procent van de stemmen haalt, volgt van 27 tot 31 maart een tweede ronde.

Afspiegelingsregering

Een greep uit de ideeën die Lachaert in zijn boek lanceert:

  • Hij is geen fan van een federale kieskring. Volgens Lachaert is een federale kieskring kunstmatig, omdat België geen nationale partijen kent.
  • Als er zes maanden na verkiezingen geen regering is gevormd, moet een afspiegelingsregering aantreden. Die telt één minister per partij die in de deelstaten bestuurt. Ook Brussel krijgt een federale minister.
  • Terug naar arrondissementele kieskringen, zodat politici dichter bij de burger staan. Vlaanderen telt nu provinciale kieskringen.
  • Een staatshervorming, waarbij deelstaten volledig bevoegd worden over de arbeidsmarkt, de economie en de belastingen. In geval van een conflict tussen de deelstaten kan de federale regering wel als scheidsrechter optreden.
  • De federale regering blijft bevoegd voor de sociale zekerheid, defensie, justitie, veiligheid, buitenlandse zaken en volksgezondheid.
  • Wetten krijgen een vervaldatum, zodat ze verplicht worden geëvalueerd.
  • De overheid moet 5 procent goedkoper werken. De grondwet bepaalt dat de overheid nooit meer dan 50 procent van het bbp spendeert.
  • Vergunningen voor de bouw van cruciale infrastructuur, zoals gevangenissen en energievoorzieningen, krijgen voorrang.
  • Iedere burger kan op zijn belastingbrief kiezen welke religie of filosofische overtuiging een deel van het belastinggeld krijgt.

Els Ampe, een van de tegenkandidaten tegen Lachaert, reageerde dinsdag dat ze de ideeën te 'oubollig' vindt. Ze ziet in het terugdraaien van de kernuitstap, een nieuwe staatshervorming en het afschaffen van de provinciale kieskringen een terugkeer naar het verleden. Volgens haar is nieuw beleid nodig, zoals het rechtstreeks verkiezen van de premier.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud