Advertentie
netto

Lagere registratierechten, maar meeneembaarheid verdwijnt

De woonfiscaliteit in Vlaanderen bij de aankoop van een woning verandert. ©Photo News

De Vlaamse regering verlaagt de registratierechten voor een gezinswoning. Maar ze schrapt wel de mogelijkheid om tot 13.000 euro eerder betaalde belastingen af te trekken bij de aankoop van een volgende woning. Voor een tweede verblijf of opbrengsteigendom gaan de registratierechten omhoog.

Vlaams minister-president Jan Jambon deed in zijn septemberverklaring de hertekening van de woonfiscaliteit uit de doeken. Een gezinswoning kopen of een verouderde woning renoveren wordt goedkoper, een tweede verblijf of opbrengsteigendom duurder.

3%
registratierechten
Wie een gezinswoning koopt, ziet het tarief voor de registratierechten halveren van 6 procent naar 3 procent.

Wie een gezinswoning koopt, zal minder registratierechten moeten betalen. Het tarief daalt van 6 procent naar 3 procent. Het gaat daarbij niet alleen over de eerste starterswoning, maar ook over latere gezinswoningen (na verkoop van de eerste). Voor een huis van 350.000 euro maakt dat voor de koper een verschil van 10.500 euro. Met de verlaging zijn de registratierechten op een gezinswoning in Vlaanderen in amper drie jaar tijd gezakt van 10 naar 3 procent.

Er is echter ook een 'maar'. In één beweging schrapt de regering-Jambon immers ook de meeneembaarheid. Dat is de mogelijkheid om de registratiebelasting die iemand reeds betaalde op een vorige woning deels af te trekken van de registratierechten bij een volgende woning, en dat tot 13.000 euro.

Geen jobbonus voor zelfstandigen

De jobbonus wordt volgend jaar ingevoerd voor werknemers, maar komt er niet voor zelfstandigen. Daardoor valt de oorspronkelijke kostprijs van 350 miljoen euro met bijna de helft terug. Voor startende ondernemers komt er wel een bonus.

Voor andere woningen gaat het tarief van 10 naar 12 procent. Wie dus in het Vlaams Gewest een tweede verblijf koopt of een huis om te verhuren, zal meer registratierechten moeten betalen. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), die de hervorming van de woonfiscaliteit uittekende, geeft na de septemberverklaring van Jambon meer details.

Ingrijpende energetische renovatie

De Vlaamse regering is qua registratierechten alleen bevoegd voor woningen die in het Vlaams Gewest zijn gelegen, zoals appartementen aan de kust. Voor buitenverblijven in de Ardennen of in het buitenland verandert de regeling dus niets.

De Tijd vernam ook dat de regering sleutelt aan de registratierechten voor een ingrijpende energetische renovatie. Mensen die een verouderde woning kopen en die doorgedreven renoveren, zullen dat tegen een voordelig registratierecht van 1 procent kunnen doen. Vooralsnog moesten ze 5 procent betalen.

Scheeftrekking

De voorbije jaren ontstond een scheeftrekking op de woningmarkt omdat de Vlaamse regering de woonbonus - een fiscale aftrek voor de hypotheekaflossing op de gezinswoning - afschafte, terwijl een gelijkaardige federale aftrek voor tweede verblijven wel nog bestaat. De Vlaamse woonfiscaliteit trekt die situatie gedeeltelijk recht in het voordeel van wie maar één huis bezit.

Kinderbijslag groeit trager, dienstencheques niet duurder

Naast de woonfiscaliteit draait de Vlaamse regering nog aan een reeks andere knoppen om de begroting van 2022 op orde te krijgen. Zo bespaart de regering-Jambon bijvoorbeeld op de kinderbijslag. Aan de dienstencheques en de jobbonus raakt ze niet. Wel zal de jobbonus alleen gelden voor loontrekkenden. Zelfstandigen krijgen een aparte regeling, via een premie voor startende ondernemers.

Maandagmiddag geeft minister-president Jan Jambon het overzicht in zijn traditionele septemberverklaring. Lees hier wat we nu al weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud