Land Invest Group zette privédetectives in om journalisten Apache te schaduwen

Een simulatie van de Lins Tower. ©Land Invest Group.

De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group heeft privédetectives ingeschakeld om journalisten van de nieuwssite Apache te schaduwen. Dat meldt Apache op zijn website. Land Invest Group zou 60.000 euro hebben uitgegeven aan de privédetectives.

Apache zegt van vier verschillende bronnen te hebben vernomen dat Land Invest Group privédetectives heeft ingehuurd. Dat gebeurde nadat de nieuwssite had bericht over de omstreden bouwvergunning voor de Lins Tower op de Tunnelplaats in 2016.

Het gaat om een dossier waarover Apache uitvoerig heeft bericht. De stad zou de bouwpromotor zelf hebben gevraagd om lucratieve hoogbouw neer te zetten op een terrein dat, met miljoenen euro's winst, twee keer zou zijn verkocht op dezelfde dag.

Erik Van der Paal

De nieuwssite beschrijft maandag onder meer hoe een van hun bronnen door Erik Van der Paal van Land Invest Group geconfronteerd werd met een foto. Daarop is de bron samen met journalisten van Apache te zien, tijdens een gesprek dat in oktober 2016 plaatsvond in een Schotense brasserie.

Dat wil zeggen dat we dezelfde moraliteit hebben, maar dan een jaar uitgesteld.
Erik Van der Paal
Projectontwikkelaar Land Invest Group

Ook minstens één andere bron zou in die periode door privédetectives gevolgd zijn. Twee andere bronnen zeggen nog dat privédetectives werden ingeschakeld om journalisten van Apache te schaduwen.

 

Erik Van der Paal wil de informatie bevestigen noch ontkennen. 'Laten we zeggen dat jullie niet veel argumenten hebben om - indien het waar mocht zijn - daartegen te protesteren', zegt hij aan Apache. De nieuwssite filmde met een verborgen camera verschillende Antwerpse schepenen en burgemeester Bart De Wever (N-VA) op het verjaardagsfeestje van Van der Paal in 2017.

Dat Land Invest de journalisten schaduwde voor de opname van dat bewuste feestje, verandert volgens Van der Paal niets aan de zaak. 'Wat heeft dat ermee te maken? Dat wil zeggen dat we dezelfde moraliteit hebben, maar dan een jaar uitgesteld.'

250.000 euro

Het is niet het eerste incident tussen Apache en Land Invest Group. Land Invest dagvaardde de nieuwswebsite en eiste 250.000 euro van journalisten van Apache. De bouwpromotor wilde ook dat de artikelenreeks over de verwevenheid tussen de projectontwikkelaar, Optima en de Antwerpse N-VA verwijderd werd. 

 

Dit is hallucinant.
Pol Deltour
Nationaal Secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageert ontzet op de feiten. 'Dit is hallucinant', zegt nationaal secretaris Pol Deltour. 'Het gaat om een fundamentele inbreuk op het bronnengeheim. Het raakt de kern van journalistiek.' De VVJ onderzoekt of ze juridische stappen kan nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud