Advertentie

Lantis kan 3M niet meer aansprakelijk laten stellen voor PFOS-vervuiling

©BELGA

Lantis, dat de Antwerpse Oosterweelwerf beheert, sloot in 2017 een dading met de multinational 3M waarin werd afgesproken geen jarenlange rechtszaak over de PFOS-vervuiling te voeren.

Het Amerikaanse industriebedrijf 3M, dat in Zwijndrecht tot begin jaren 2000 PFOS gebruikte, betaalde voor een deel van de daaruit voortvloeiende milieuschade in 2018 75.000 euro. In ruil ging Lantis, dat de werken in Antwerpen beheert, akkoord om geen proces te voeren. Als gevolg van de dading konden de Oosterweelwerken starten.

De dading kwam er om een lang proces te vermijden. 3M produceerde tot 2002 PFOS op de plaats vlak naast de huidige Oosterweelwerf, maar zegt dat pas later in wetenschappelijke studies het inzicht groeide hoe gevaarlijk de stof is. 3M vindt daarom dat het geen fout beging en niet aansprakelijk kan worden gesteld. De eerste studies over het gevaar van PFOS rond Zwijndrecht verschenen voor zover bekend rond 2004.

63 miljoen

Lantis, dat de Oosterweelwerken beheert, ging daarom akkoord dat 3M 75.000 euro uittrok voor een veiligheidsberm waarin de vervuilde gronden worden geborgen. Die berm ligt op de terreinen van 3M.

De Vlaamse overheid trok ondertussen al 63 miljoen euro uit om de met PFOS vervuilde gronden in de Oosterweelwerken te saneren.

De dading is confidentieel, maar lekte dinsdag uit in de Mediahuis-kranten Gazet van Antwerpen, het Belang van Limburg, het Nieuwsblad en De Standaard.

Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) reageerde dinsdag dat 3M meer dan 75.000 euro betaalt. De verplichten uit de wetgeving op bodemsanering vervallen immers niet. 3M blijft daarom opdraaien voor de sanering van de kosten van de grond.

OVAM

Woensdag beslist het Vlaams Parlement over de start van een parlementaire onderzoekscommissie. Daarin wordt een van de cruciale vragen in welke mate de Vlaamse overheid te laks is geweest bij het voorkomen en saneren van de PFOS-vervuiling.

Een van de cruciale vragen voor de parlementaire onderzoekscommissie is in welke mate de Vlaamse overheid te laks is geweest bij het voorkomen en saneren van de PFOS-vervuiling.

Lantis is een onderdeel van de Vlaamse overheid. De dading is bovendien tot stand gekomen in samenwerking met OVAM. De top van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij moest zich maandag verantwoorden op een speciaal bijeen geroepen ministerraad van de Vlaamse regering. Ze zou te traag aan de alarmbel hebben getrokken over PFOS.

De OVAM-top zegt dat ze jarenlang wél documenten heeft overgemaakt. Een rapport over de gezondheidsimpact uit 2017 zou wel pas deze maand zijn doorgestuurd naar het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

De Vlaamse regering waarschuwde maandag dat wie op minder dan anderhalve kilometer van de vervuilde 3M-site woont best niet te veel zelf gekweekte groenten eet. Eieren van eigen kippen consumeren zijn uit den boze in een straal van vijf kilometer.

Groen

Groen, dat in Zwijndrecht al sinds 1995 de burgemeester levert, vindt dat de dading tussen Lantis en 3M op kap van de burgers kwam, om kost wat kost de Oosterweelwerken niet te hinderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud