Leerkrachten kunnen sneller worden ontslagen

©Photo News

Er is een akkoord over een hervorming van de vaste benoeming in het onderwijs. Ook de evaluatieprocedures worden bijgestuurd.

De onderwijswereld heeft de afgelopen weken niet stilgezeten. Vakbonden, onderwijskoepels en de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) konden een akkoord sluiten over een hervorming van de vaste benoeming en de evaluatieprocedure bij leerkrachten. Dat akkoord maken ze woensdag wereldkundig.

Hoewel de modaliteiten nog niet bekend zijn, is het duidelijk dat jonge leerkrachten dankzij de hervormingen sneller vastbenoemd geraken. Tegelijk wordt het voor scholen gemakkelijker om onderpresterende leerkrachten te ontslaan. Daarmee komt Weyts tegemoet aan de vraag van de onderwijskoepels.

Geen geheim

Het is geen geheim dat Weyts wilde sleutelen aan de evaluatie- en ontslagprocedures. Dat in het schooljaar 2018-2019 maar 29 vastbenoemde leerkrachten op een personeelsbestand van 115.000 personeelsleden werden ontslagen, was voor hem een indicatie dat er iets scheelde aan het hr-beleid. 'Wie het systeem van de vaste benoeming gebruikt als een beschermend schild voor onwil of onbekwaamheid moet eruit', zei hij enkele maanden geleden.

Hij bundelde het dossier aan dat van de snellere vaste benoeming voor jonge leerkrachten. Veel jonge leerkrachten geven er na enkele jaren de brui aan door het uitblijven van een vaste benoeming en door de daarmee gepaard gaande onzekerheid.

Wie het systeem van de vaste benoeming gebruikt als een beschermend schild voor onwil of onbekwaamheid moet eruit.
Ben Weyts
Vlaams minister van Onderwijs

Weyts' voorgangster Hilde Crevits (CD&V) beet door verzet van de onderwijsvakbonden haar tanden stuk op de hervormingen om leerkrachten sneller te ontslaan. Door het dossier vast te klinken aan de snellere benoeming van jonge leerkrachten, een stokpaardje van de onderwijsvakbond, heeft Weyts toch een hervorming kunnen afdwingen. Die moet zowel het imago als de aantrekkelijkheid van het onderwijs opkrikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud