Leertijd goede maar onpopulaire springplank naar job

(foto photonews) ©Photo News

Steeds minder jongeren kiezen voor de leertijd als vormingsmodel: de combinatie van school en werken. Dit schooljaar kiezen opnieuw 6,5 procent minder jongens en meisjes ervoor dan vorig schooljaar. Nochtans verhoogt de leertijd de kans op werk.

4.254 jongeren combineren dit schooljaar 2011-2012 leren en werken in het leertijdsysteem. Dat is inmiddels ruim een kwart minder dan de 5.385 leerlingen die in 2007-2008 nog voor de leertijd kozen. Deze jongeren volgen nog een dag per week les, en doen vier dagen per week praktijkervaring op in een bedrijf.

Het is jammer dat de populariteit van het systeem afneemt, meent de zelfstandigenorganisatie NSZ, omdat de onderwijsmethode haar nut bewijst. Jongeren hebben na hun leertijd in 85 procent van de gevallen binnen het jaar een job. Bovendien gaat binnen vijf jaar 18 procent van de leerjongens en -meisjes als zelfstandige aan de slag.

Volgens het NSZ krijgt Syntra, de opleidingsinstantie die verantwoordelijk is voor de leertijd, ook duizenden aanvragen per jaar van kmo's die een leerjongere willen helpen opleiden.

De focus van de leertijd ligt op beroepen gestoeld op vakmanschap, zoals bouwberoepen, horece, bakkers, slagers, loodgieters of kappers. Dat kan volgens NSZ uitgebreid worden naar meer technologische beroepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud