Lening moet handelaars en horeca-uitbaters helpen bij heropstart

©Photo News

Ondernemers kunnen vanaf maandag een heropstartlening aanvragen bij de Vlaamse overheid. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Veel ondernemingen zijn lang gesloten geweest. Meer dan een op de vier ondernemingen heeft bijkomend kapitaal of krediet nodig. In de horeca heeft zelfs de helft van de ondernemingen nood aan extra kapitaal. Horeca-uitbaters moeten veel grondstoffen inkopen om te kunnen starten. Voor de modesector is de situatie heel moeilijk geworden door de zwakke solden en cateraars of ondernemers in de eventsector hebben door de lange stilstand geen voorraden meer. 

Nu al die sectoren stilaan weer mogen heropenen, moeten ondernemingen in die sectoren (verse) producten inslaan om te kunnen herstarten of nieuwe collecties aankopen. Leveranciers zijn minder snel geneigd om betalingsuitstel te geven en ook banken zijn terughoudend. 

Maximaal 750.000 euro

Daarom heeft de Vlaamse regering beslist een heropstartlening mogelijk te maken voor ondernemingen in elke sector. De heropstartlening is een lening aan een beperkte rente van 1 procent met een looptijd van 24 of 36 maanden. De terugbetaling start vanaf de 15de maand in schijven per trimester.

De minimumlening is 10.000 euro, maximaal kan 750.000 euro worden geleend voor de twee leningen samen. Elke onderneming kan twee leningen aanvragen. Dat gaat dan over de aankoop van bijvoorbeeld grondstoffen, maar ook van nieuwe collecties voor ondernemingen in de modesector. 

De leningen kunnen tot 1 augustus 2021 worden aangevraagd.  De aanvraagapplicatie via de website van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid, is beschikbaar vanaf 31 mei 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud