Leterme raadt CD&V-voorzitter Coens aan hervormingsplannen op te bergen

Ex-premier Yves Leterme. ©Antoine Doyen

Dat voorzitter Joachim Coens de partijstatuten wil wijzigen terwijl het snakken is naar een strategie als centrumpartij veroorzaakt heel wat gerommel bij CD&V. Het werkt ook oud-premier Yves Leterme op de heupen.

De statutenwijziging die CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft voorgesteld, waarmee hij een element uit het rapport van de twaalf apostelen uitvoert, veroorzaakt toenemende irritatie in de partij. Dat bleek vorige week al tijdens een algemene vergadering. Op het digitaal partijbestuur van maandag raadde oud-premier Yves Leterme de voorzitter zelfs aan zijn hervormingsplannen op te bergen.

De statutenwijziging van Coens krijgt vooral tegenwind van de jongeren, de vrouwen en de ouderen, omdat zij moeten inbinden. Als voorzitter van de CD&V-senioren geeft Eric Van Rompuy tegengas. Coens wil ook kappen met het prerogatief van gewezen partijvoorzitters en regeringsleiders. Nu maken ze nog voor het leven deel uit van het partijbestuur. Maar niemand denkt dat het Leterme daarom te doen is.

De onvrede zit dieper, zeggen partijtenoren. Dat de voorzitter bezig is met de statuten biedt geen antwoord op de vraag wat de strategie is waarmee Coens CD&V als centrumpartij op de kaart wil zetten. Hij gaf al wel een voorzet met zijn kerstmanifest, waarin andermaal de nabijheid wordt gepredikt, maar sindsdien is het stilgevallen. De onvrede daarover vertaalt zich in commotie over de wijziging van de statuten, zo blijkt.

Volgens Coens is het nodig om de statuten aan te passen omdat de middelen na de verkiezingsnederlaag van 2019 geslonken zijn en de partij meer gestroomlijnd moet werken. 'De bedoeling is de krachten te bundelen, dat is de essentie', reageert Coens op het gerommel. 'We gaan het gesprek daarover verder voeren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud