Liberalen sturen Gatz naar Vlaamse regering

©Photo News

De Vlaamse liberalen van Open VLD vaardigen Annemie Turtelboom en Sven Gatz af voor de Vlaamse regering. Turtelboom wordt vice-minister-president, Gatz keert door de grote poort terug naar de politiek.

Met de nominatie van Turtelboom en Gatz is de samenstelling van de regering Bourgeois I compleet. N-VA en CD&V hadden direct na de bekendmaking van het centrumrechtse regeerakkoord op dinsdag al duidelijk gemaakt wie hun Vlaamse ministers zouden worden.

Bij Open VLD was het langer wachten. Vooral de naam van Els Ampe deed de ronde als nieuwe minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. Die post gaat nu aan haar voorbij, ten gunste van die andere Brusselse Open VLD'er, Sven Gatz. 

Brouwers

Sven Gatz, momenteel directeur van de Unie van de Belgische Brouwers, wordt Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. Sven Gatz (1967) is een Vlaamse Brusselaar, die zijn carrière begon bij de Volksunie en later Spirit, waarna hij bij Open Vld terecht kwam. Hij zetelde tien jaar in het Brussels parlement en twaalf jaar in het Vlaams Parlement, waar hij fractieleider was van 2007 tot 2011. Daarna stapte hij over naar de Unie van de Belgische Brouwers, waarmee hij afscheid van de politiek leek te hebben genomen.

Gatz staat bekend als een overtuigd federalist. Op zijn verleden in de Vlaamse beweging keek hij in een interview in De Tijd in 2011 vertederd terug: 'Ik heb mijn geloof in het Vlaams-nationalisme afgezworen', bekende hij.' De federalist die ik als jonge Vlaams-nationalist al was, heeft het helemaal overgenomen. In mijn vroege jaren als politicus heb ik genoeg achter de Vlaamse vlag gelopen. Dat wil ik niet meer.' 

SVEN GATZ: BRUSSELS KETJE De 47-jarige Brusselse 'ket' begon zijn politieke carrière in 1988 bij de Volksunie-jongeren. Hij engageerde zich nadien voor ID21, de VU-alliantie rond Bert Anciaux. Bij het ter ziele gaan van de Volksunie in 2001 opteerde de Brusselaar voor Spirit. Toen die partij echter een partnerschap sloot, stapte Gatz samen met Patrik Vankrunkelsven over naar VLD. Gatz heeft er een lange carrière als parlementslid opzitten, eerst in het Brussels, later in het Vlaams Parlement. Tussen 2007 en 2011 was hij fractieleider voor de liberalen in het Vlaamse halfrond. Jette In april 2011 maakte hij bekend dat hij de nationale politiek zou verlaten om directeur te worden van de Belgische Brouwers. Gatz bleef wel lokaal actief als gemeenteraadslid in Jette (wat hij was tussen 2000 en 2012), maar het nationale politieke toneel zei hij vaarwel. Dat afscheid leek definitief. 'Na twintig jaar in de wereld van politiek en beleid - drie jaar op een ministerieel kabinet, een jaar bij de administratie en zestien jaar in het parlement - is het nu tijd om aan deel twee van mijn leven te beginnen', zei Gatz toen. 'Een goed volksvertegenwoordiger is een verhalenverteller, ik ben stilaan uitverteld', klonk het nog. Toch leek zijn overstap naar de Unie van de Belgische Brouwers geen definitieve breuk met de politiek. In De Standaard gaf hij drie maanden geleden nog toe dat hij het politieke leven wel mist: 'Absoluut. Het is een ongelooflijk boeiende job. Je ontmoet enorm veel mensen en je kan je inwerken in verschillende dossiers. Wanneer je niet aan het vergaderen bent, want dat hoort er ook bij natuurlijk. Het leukste blijft dat je kan wegen op het beleid. Het waren voor mij zestien erg boeiende jaren.' Vertrekpremie Na drie jaar als bierambassadeur krijgt Gatz nu alsnog de kans om toch nog een hoofdstuk aan zijn politieke verhaal toe te voegen. Dat politieke verhaal was trouwens op een wat valse noot afgesloten. Zo ontstond er controverse over de riante vertrekpremie die Gatz kreeg (maar uiteindelijk weigerde). Die controverse was wel de aanleiding voor een hervorming van de procedures voor de uittredingsvergoedingen in het Vlaams Parlement. Cultuur Dat Open Vld kiest voor Gatz is een verrassing en toch ook weer niet. Het is bijvoorbeeld niet de eerste keer dat zijn naam op het lijstje met mogelijke ministerkandidaten stond. Bovendien was Gatz jarenlang de spreekbuis van zijn partij voor alles wat met Brussel en Cultuur te maken had en was hij in 1993 één van de oprichters van TV Brussel. Gatz heeft dus het profiel dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zocht. Gatz moet zijn passie voor het bier dus opnieuw even in de koelkast zetten en gaat aan de slag als Vlaams minister in de regering Bourgeois I.  

SVEN GATZ: BRUSSELS KETJE

De 47-jarige Brusselse 'ket' begon zijn politieke carrière in 1988 bij de Volksunie-jongeren. Hij engageerde zich nadien voor ID21, de VU-alliantie rond Bert Anciaux. Bij het ter ziele gaan van de Volksunie in 2001 opteerde de Brusselaar voor Spirit. Toen die partij echter een partnerschap sloot, stapte Gatz samen met Patrik Vankrunkelsven over naar VLD. Gatz heeft er een lange carrière als parlementslid opzitten, eerst in het Brussels, later in het Vlaams Parlement. Tussen 2007 en 2011 was hij fractieleider voor de liberalen in het Vlaamse halfrond.

Jette

In april 2011 maakte hij bekend dat hij de nationale politiek zou verlaten om directeur te worden van de Belgische Brouwers. Gatz bleef wel lokaal actief als gemeenteraadslid in Jette (wat hij was tussen 2000 en 2012), maar het nationale politieke toneel zei hij vaarwel. Dat afscheid leek definitief. 'Na twintig jaar in de wereld van politiek en beleid - drie jaar op een ministerieel kabinet, een jaar bij de administratie en zestien jaar in het parlement - is het nu tijd om aan deel twee van mijn leven te beginnen', zei Gatz toen. 'Een goed volksvertegenwoordiger is een verhalenverteller, ik ben stilaan uitverteld', klonk het nog.

Toch leek zijn overstap naar de Unie van de Belgische Brouwers geen definitieve breuk met de politiek. In De Standaard gaf hij drie maanden geleden nog toe dat hij het politieke leven wel mist: 'Absoluut. Het is een ongelooflijk boeiende job. Je ontmoet enorm veel mensen en je kan je inwerken in verschillende dossiers. Wanneer je niet aan het vergaderen bent, want dat hoort er ook bij natuurlijk. Het leukste blijft dat je kan wegen op het beleid. Het waren voor mij zestien erg boeiende jaren.'

Vertrekpremie

Na drie jaar als bierambassadeur krijgt Gatz nu alsnog de kans om toch nog een hoofdstuk aan zijn politieke verhaal toe te voegen. Dat politieke verhaal was trouwens op een wat valse noot afgesloten. Zo ontstond er controverse over de riante vertrekpremie die Gatz kreeg (maar uiteindelijk weigerde). Die controverse was wel de aanleiding voor een hervorming van de procedures voor de uittredingsvergoedingen in het Vlaams Parlement.

Cultuur

Dat Open Vld kiest voor Gatz is een verrassing en toch ook weer niet. Het is bijvoorbeeld niet de eerste keer dat zijn naam op het lijstje met mogelijke ministerkandidaten stond. Bovendien was Gatz jarenlang de spreekbuis van zijn partij voor alles wat met Brussel en Cultuur te maken had en was hij in 1993 één van de oprichters van TV Brussel. Gatz heeft dus het profiel dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zocht. Gatz moet zijn passie voor het bier dus opnieuw even in de koelkast zetten en gaat aan de slag als Vlaams minister in de regering Bourgeois I.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud