Liberalen willen meer privé in cultuur

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) ©BELGA

Open VLD wil het aandeel van alternatieve financiering in de cultuursector optrekken tot 25 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om fiscale maatregelen of samenwerking met de private sector. De liberalen, op Vlaams niveau in de oppositie, hekelen dat het nieuwe Kunstendecreet van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) te weinig ambitie heeft.

Deze week bespreekt het Vlaams Parlement het vernieuwde Kunstendecreet dat vorige maand door de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA, sp.a en oppositiepartijen werd ingediend. Volgens dat nieuwe Kunstendecreet behoudt de politiek het laatste woord over de verdeling van de subsidies, maar de criteria en de procedure worden wel verfijnd.

Volgens de liberale parlementsleden Jean-Jacques De Gucht en Jo De Ro mist het nieuwe voorstel ambitie. 'Het stuurt en schaaft bij, maar gaat fundamentele beleidskeuzes angstvallig uit de weg', zegt De Gucht. Hij noemt het een tussendecreet.

De liberalen leggen daarom een aantal voorstellen op de tafel om de lat hoger te leggen. Ze willen het aandeel alternatieve financiering bijvoorbeeld optrekken van 12,5 naar 25 procent om de cultuurwereld minder afhankelijk te maken van subsidies.

Het gaat dan bijvoorbeeld om afspraken met Wallonië en de federale regering over fiscale maatregelen, naar analogie met de tax shelter voor de audiovisuele sector. Ook de uitbreiding van crowdfunding en samenwerking met privé-partners kan een alternatief vormen voor subsidies. 'We willen de sector de verantwoordelijkheid geven om creatief te werk te gaan zodat ze minder afhankelijk zijn van de subsidies.

Tegelijk moet de planlast afnemen, zeggen de liberalen. De sector verliest zich te veel tijd met het voorbereiden van subsidiedossier in plaats van creatief bezig te zijn.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud