Limburgse gouverneur begint onderzoek naar vaccinatie Truiense burgemeester

Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden.

De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters heeft de documenten ontvangen die aantonen dat burgemeester Veerle Heeren zichzelf en mensen uit haar omgeving al in maart liet vaccineren. 'Ik ga de zaak grondig onderzoeken en me niet laten opjagen', zegt hij.

De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters opent een onderzoek naar de vaccinatie van de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Die gaf woensdag toe dat ze vervroegd gevaccineerd is. Ook enkele mensen uit haar directe omgeving zouden al een vaccin hebben gekregen.

De gouverneur heeft vrijdag per aangetekende zending een brief met bewijsmateriaal ontvangen van Vlaams Parlementslid en Truiens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). Vandenhove kreeg via de lokale nieuwswebsite Trudocs gelekte documenten vanuit het Truiense vaccinatiecentrum in handen. Hij maakte de documenten ook over aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en aan het Agentschap Zorg en Gezondheid.

'Niet laten opjagen'

'Inmiddels gaf minister Somers mij de opdracht het dossier verder te onderzoeken en te vervolledigen, zodat na mijn onderzoek de minister een getrouw beeld krijgt van de situatie en gepast kan oordelen', zegt gouverneur Lantmeeters in een persmededeling. Zoals gebruikelijk in dergelijke aangelegenheden werd het dossier voor verder onderzoek naar het Agentschap Binnenlands Bestuur gestuurd.

Ik laat me niet opjagen. Ik laat me niet door de politiek leiden. Iedereen heeft recht op een goede behandeling.
Jos Lantmeeters
Limburgs gouverneur

De gouverneur zal niet meer communiceren tot het resultaat van het onderzoek bekend is. De meerderheidspartijen roepen maandag een extra gemeenteraad bijeen, maar die ziet Lantmeeters niet als deadline. 'Ik laat me niet opjagen. We gaan de zaak niet snel snel doen, zodat we maandag een beslissing hebben', zei hij aan Belga. 'Ik laat me niet door de politiek leiden, maar door de rechten van wie de klacht heeft neergelegd en tegen wie ze opgesteld is. Iedereen heeft recht op een goede behandeling.'

Onderzoek naar lek vaccinatiegegevens

Speurders hebben donderdag een huiszoeking uitgevoerd bij Dirk Selis, de journalist bij de plaatselijke nieuwssite Trudocs die de zaak aan het licht heeft gebracht. De huiszoeking kaderde in het gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke schending van het medisch beroepsgeheim wegens het lekken van de vaccinatiegegevens van burgemeester Heeren en enkele personen uit haar entourage.

Daarnaast brachten de onderzoeksrechter van Hasselt, speurders van de federale gerechtelijke politie van Limburg en het parket donderdag een bezoek aan het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden. Het bezoek diende alleen om meer zicht te krijgen op hoe het centrum werkt. Het ging niet om een huiszoeking. Er zijn geen verhoren afgenomen en er gebeurden geen inbeslagnames.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud