Linkse oppositie hakt in op besparingen van Bourgeois

Linkse oppositie hakt in op besparingen van Bourgeois. ©BELGA

De linkse oppositie hakte woensdag in het Vlaams parlement lustig in op de besparingsplannen van de Vlaamse regering. ‘Economen zijn het erover eens dat de economie zich niet zal herpakken door steeds zwaarder te besparen. En wat doet u? Besparen, besparen, besparen!’

Tijdens de eurocrisis dook meermaals de discussie op of budgettaire orthodoxie wel een goede zaak was voor de eurozone. Al te zware saneringen fnuikten de groei, zo klonk de kritiek bij sommige economen, waardoor de belastingsinkomsten tegenvielen en er nog meer gesaneerd zou moeten worden.

Woensdag leek dat debat in het Vlaams Parlement terug van nooit weggeweest. De linkse oppositie hakte er uitgebreid in op het besparingsmenu van de Vlaamse regering. Voor 2015 plant die een saneringsopdracht van 1,2 miljard. Dat is een stevig aandeel van de 2 miljard die de regering over vijf jaar moet gaan besparen. De Vlaamse regering wil nu al een bittere pil slikken, om later beleidsruimte te kunnen hebben. ‘We besparen nu om later te kunnen investeren’, zo hamerde N-VA-fractieleider Matthias Diependaele meermaals op dezelfde nagel.

Mantra

De linkse oppositiepartijen namen die besparingen – en bij uitbreiding de hele besparen-om-te-investeren-logica – zwaar onder vuur. ‘Economen zeggen in koor dat de economie zich niet zal herpakken door steeds zwaarder te besparen. Wat doet u als regering? Besparen, besparen, besparen. Altijd maar dezelfde mantra,’ sneerde Björn Rzoska, fractieleider van Groen vanop het spreekgestoelte.

We besparen nu om later te kunnen investeren.
Matthias Diependaele
N-VA-fractieleider

Sp.a en Groen leken elkaar goed te vinden in hun kritiek en vuurden afwisselend op de geplande besparingen van de regering. ‘Wij hadden de afgelopen jaren een begroting in evenwicht zonder de gezinnen te raken’, riep Crombez uit. ‘U gaat besparen waar de Vlaming elkaar ontmoet, in het sociaal weefsel. Wat heeft de CD&V bezield om zo te snijden in het sociale weefsel?’ zo opende Rzoska de Groen-aanval op de linkervleugel van de CD&V.

Maar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was allerminst onder de indruk van de linkse georchestreerde aanvallen. ‘De linkse partijen willen blijkbaar de schuld opbouwen. Wij als regering maken mogelijk dat er geïnvesteerd wordt. Dat is pas goed bestuur’. De discussie over besparen, belasten of investeren was bijwijlen vrij bits. De meerderheid omschreef de kritiek van sp.a-fractieleider Crombez als ‘populistisch’, Groen-fractieleider kreeg het predikaat ‘naïef’ omdat hij meer overleg vroeg met het middenveld voor de geplande besparingen.

Vakministers

Los van de vraag of, hoeveel en wanneer er bespaard moest worden, vocht de linkse oppositie een fiks robbertje uit met de vakministers over de geplande maatregelen. Sp.a hakte fel in op het einde van het gratis openbaar vervoer en de besparingen in het hoger onderwijs waardoor de inschrijvingsgelden omhoog moeten. ‘Er zijn geen gratis bussen meer voor senioren, maar wel voor het parlementsleden’, hoonde Crombez van op de bühne.

Wat heeft de CD&V bezield om zo te snijden in het sociale weefsel?
Björn Rzoska
Groen-fractieleider

‘U heeft geen rekening gehouden met wat de Vlaming wil’, schamperde dan weer Rzoska. ‘Jobs? U schrapt de gerichte loonlastenverlaging. Maatregelen voor het klimaat? Geen woord, u schuift de ecologische factuur door. Zorg? De zorgpremie wordt verdubbeld en de tarieven voor de kinderopvang gaan omhoog’. ‘Het N-VA-partijprogramma voorzag een bedrag van 500 miljoen euro voor scholenbouw, het is er uiteindelijk 50 miljoen geworden. Wat is er gebeurd?’ zo voerde Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman mee de aanvalstrom.

Maar de oppositie kreeg de regering niet uit verband gespeeld. ‘Niemand doet dit graag, niemand wordt hier opgewonden van. Er is geen besparingsfetisj. Wij besparen niet om te besparen. Vlaanderen moet klaar zijn om op de trein te springen als de groei terug aantrekt’, aldus Diependaele. De regering kreeg uiteindelijk het vertrouwen, met 86 voorstemmen en 32 tegenstemmen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud