M/V van de dag

Luc Sels, de rustige vastheid die een historische score neerzette

Luc Sels. ©Frank Toussaint

KU Leuven-rector Luc Sels mag zich opmaken voor een tweede termijn aan het hoofd van de grootste universiteit van het land. Ondanks een door corona en de zaak-Reuzegom getormenteerde eerste termijn haalde de socioloog bij de rectorverkiezingen een historische score.

64 procent. Voor een student aan de KU Leuven is dat niet eens een onderscheiding, maar voor Luc Sels, huidig rector van de Leuvense universiteit, zal het aanvoelen als een magna cum laude. In 30 jaar rectorverkiezingen kreeg een kandidaat nooit meer steun van proffen, onderzoekers, personeel en studenten dan Sels. In 1990 deed Roger Dillemans met 72 procent nog beter, alleen was er toen geen tegenkandidaat.

De hoge score van Sels is daarom des te opvallender. Met toxicoloog Jan Tytgat kreeg hij een uitdager met allure tegenover zich. Tytgat is gepokt en gemazeld aan de universiteit. Hij heeft een stevig repertoire aan wetenschappelijk onderzoek en is docent aan liefst vier faculteiten. Door zijn media-optredens, waarbij hij uitleg geeft over de gevaren van lachgas of xtc, is Tytgat ook bij het brede universitaire publiek bekend en met zijn voorstel voor een royale basisfinanciering van 40.000 à 50.000 euro voor onderzoekers leek hij veel zieltjes te winnen.

KU Leuven

  • Opgericht in 1425.
  • Campussen in Leuven, Brussel, Antwerpen, Geel, Gent, Sint-Katelijne-Waver, Aalst, Kortrijk, Brugge en Diepenbeek.
  • 60.000 studenten, waarvan bijna 11.000 internationale.
  • 7.600 professoren en onderzoekers, 6.200 doctoraatsstudenten.
  • 45ste beste universiteit van de wereld volgens Times Higher Education.
  • Onderzoeksuitgaven: 522 miljoen euro.
  • Winst voor belasting: 131 miljoen euro.
  • Eigen vermogen: 1,7 miljard euro.

Maar ook Sels, in zijn vrije tijd een fervent basketter, is door de wol geverfd. De socioloog, met een specialisatie in de arbeidsmarkt, begon in 1996 les te geven aan de faculteit economie en bedrijfswetenschappen, waar hij in 2004 tot gewoon hoogleraar werd benoemd. Vijf jaar later schopte hij het tot decaan van diezelfde faculteit, die met zo'n 9.000 studenten de grootste van de universiteit is.

Die functie was voor Sels de ideale springplank naar het rectoraat aan de Oude Markt. Sels kon er zich ontwikkelen als bestuurder van een groot apparaat, terwijl hij als hoofd van de grootste faculteit kon rekenen op een stevige kiezersschare bij de rectorverkiezingen in 2017. Die bonus bleek toen bepalend, want Sels haalde het met een marge van amper 0,5 procentpunt van zittend rector en kerkjurist Rik Torfs.

Reuzegom

Hoewel het verkiezingsresultaat van dinsdag dat verbloemt, was Sels het voorbije jaar de kapitein van het schip dat door twee zware stormen ging. Hij oogstte veel kritiek voor de aanpak van de zaak-Sanda Dia, de 20-jarige student die het leven liet bij een doop van de studentenvereniging Reuzegom. De sancties die de aanwezige leden initieel kregen - een werkstraf en een schrijftaak - waren volgens critici veel te mild.

Toen afgelopen zomer meer details uit het strafdossier bekend raakten, zwelde ook de kritiek uit eigen rangen aan. In een open brief hekelden enkele proffen de te trage en te bureaucratische aanpak van de universiteit. 'Welk signaal geven we aan de huidige en de toekomstige studenten als tot op vandaag geen enkele van de 18 betrokken daders enige noemenswaardige sanctie heeft gekregen?', schreven ze.

Pas toen trad Sels op het voorplan. 'Had ik destijds dezelfde informatie gehad als nu, dan twijfel ik er niet aan dat we een andere beslissing hadden genomen', zei Sels. Hij wilde vooral een 'trial by media' vermijden en wachtte het gerechtelijk onderzoek af. Pas nadat de KU Leuven zich belanghebbende partij gesteld had en het strafdossier kon inkijken, schorste ze de zeven aanwezige studenten.

Personeel versus studenten

Ook de coronacrisis was voor de universiteit, die noodgedwongen moest overschakelen op nagenoeg voltijds digitaal onderwijs, een domper. Studenten wreven Sels aan te weinig oog te hebben voor hun mentaal welzijn. Dat ongenoegen uitte zich wel degelijk in het verkiezingsresultaat.

Volgens het studentenblad Veto haalde Sels bij de studenten 52 procent van de stemmen, ruim minder dan de 60 procent in 2017. Bij Veto geeft hij aan daarover teleurgesteld te zijn. 'De bredere studentengemeenschap bereiken blijft een ongelooflijke uitdaging', erkent Sels, 'Daar heeft de pandemie ook niet geholpen.'

Studenten zijn vaak kritischer voor het beleid dan proffen en personeel en vinden dat hij toch te weinig heeft gedaan voor hun mentaal welzijn tijdens corona.
Daan Delespaul
Hoofdredacteur Veto

Ook Daan Delespaul, hoofdredacteur van Veto, merkt de teleurstelling bij de studenten. 'Studenten zijn vaak kritischer voor het beleid dan de proffen en het personeel en vinden dat hij toch te weinig heeft gedaan voor hun mentaal welzijn tijdens corona. De studentenstem is qua prestige ook heel belangrijk, omdat het meer een afspiegeling is van hoe de maatschappij je ziet. Daar had Sels toch iets meer van verwacht', zegt hij.

Desondanks doet Sels het bij de studenten wel aanzienlijk beter dan zijn Gentse collega Rik Van de Walle. Die werd vorige week herkozen als rector van de UGent met amper 38 procent van de stemmen bij de studenten. En dat zonder tegenkandidaat.

De score van 67 procent van de stemmen bij de professoren veegt het magere resultaat bij de studenten uit. 'Als zittend rector heb je de kanseliersbonus bij het academisch personeel. Zij zijn ook betrokken bij het beleid en zien Sels als een goede crisismanager', zegt Delespaul.

In de universiteit leeft over het algemeen het gevoel dat Sels de Reuzegom-zaak vrij goed behandeld heeft. Hij heeft gewacht tot er meer informatie was om een strenge straf uit te spreken.
Dominique Gesquière
Coördinator onderwijs-en studentenadministratie aan de faculteit economie en bedrijfswetenschappen

Ook in personeelsrangen leverde zijn crisisaanpak Sels het imago van de rustige vastheid op. 'In de universiteit leeft over het algemeen het gevoel dat hij de Reuzegom-zaak vrij goed behandeld heeft. Hij heeft gewacht tot er meer informatie was om een strenge straf uit te spreken', zegt Dominique Gesquière, coördinator onderwijs- en studentenadministratie aan de faculteit economie en bedrijfswetenschappen. 'En voor de organisatie van de examens op de campus tijdens de pandemie kreeg hij veel lof van ouders, die zagen hoe de organisatie van examens online elders eerder chaotisch verliep, met heel wat fraude tot gevolg.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud