Advertentie

Luc Sels nieuwe rector KU Leuven

Luc Sels onttroont Rik Torfs als rector van de KU Leuven. ©Nico Van Dam-ID

Hij verslaat de zittende rector Rik Torfs, die zijn nederlaag erkent.

Luc Sels wint de Leuvense rectorverkiezingen met slechts 48 stemmen meer dan Torfs. Rik Torfs haalde 1.040 gewogen stemmen en won de meerderheid van de stemmen van de proffen, maar Sels scoorde 1.088 gewogen stemmen en deed het in de andere geledingen van de universitaire gemeenschap erg goed. In totaal wint Sels  zo met een klein verschil de Leuvense rectorverkiezingen.

Sels is decaan van de faculteit economie en had zich in de campagne voor de rectorverkiezingen recht tegenover Torfs gepositioneerd. 'De kwaliteit van de academische wereld kan niet worden afgemeten aan het aantal televisieoptredens van een rector', zei Sels in een interview met De Tijd. 

Rik Torfs krijgt geen tweede termijn als rector van de KU Leuven. ©Karoly Effenberger

Sels was opgetogen over de verkiezingswinst: 'Ik zal mijn uiterste best doen om de verwachtingen die er gewekt zijn volledig in te willigen', belooft hij. 'Ik besef dat er de laatste dagen wat commotie ontstaan is rond deze verkiezingen en ik besef ook heel goed dat de afstand bij de uiteindelijke stemming niet reusachtig groot is. Ik zal mij heel hard inspannen om ervoor te zorgen dat alle rangen gesloten worden, dat er draagvlak in de breedte gecreëerd wordt en dat we er samen met zijn allen vol tegenaan kunnen gaan', aldus de man die vanaf 1 augustus de nieuwe rector van de KU Leuven is.

Torfs zei in een eerste reactie dat hij zijn nederlaag accepteert: 'Ik ben dankbaar dat ik deze functie heb mogen uitoefenen. Ik ben ook blij dat er een democratie bestaat aan de universiteit waar andere richtingen mogelijk zijn. Ik wens Luc Sels veel succes bij zijn aanpak en zijn project.'

Tumultueus

De KU Leuven is met een marktaandeel van ruim 40 procent veruit de grootste universiteit van Vlaanderen. Aan de universiteit en het ziekenhuis werken 18.000 mensen. Qua personeelsaantallen behoort de KU Leuven tot de grootste vijf organisaties van het land samen met KBC, Bpost, de NMBS en Electrabel.

18.000
Aan de KU Leuven en het bijbehorende academisch ziekenhuis werken in totaal 18.000 mensen.

De laatste dagen van de rectorcampagne gingen gepaard met een reeks incidenten. Jos Vaesen, de secretaris van de Verkiezingscommissie, trok zich na een klacht van Sels terug uit die commissie.

Vaesen had een lijst van professoren, die op de verkiezingsdag in het buitenland verbleven, doorgespeeld aan de vicerector biomedische wetenschappen. Hij vroeg de vicerector ‘wie betrouwbaar is een volmacht te laten vragen.’ Bovendien waren die gegevens volgens de klacht confidentieel.

Herman Daems

Ook het functioneren van Herman Daems, de voorzitter van de KU Leuven en van de verkiezingscommissie, stond ter discussie. Daems reageerde zaterdag al op de mail van Vaesen voordat de commissie zich daarover kon buigen.

Bovendien had Daems de avond voor de verkiezingen een mail uitgestuurd met een laatste brief van Torfs aan de stemgerechtigden. Volgens Sels schond de voorzitter daarmee de officiële sperperiode. De Leuvense studentenraad zegden daarom gisteren zijn vertrouwen op in Daems en stapte uit de verkiezingscommissie.

‘De rol van de voorzitter moet opnieuw bekeken worden’, zei studente Diede Michiels in het studentenblad Veto. In tegenstelling tot enkele vorige rectorverkiezingen geven de studenten van de KU Leuven dit keer hun stemmen niet aan één kandidaat. Studenten zijn goed voor een zevende van het stemmenaantal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud