Marc Descheemaecker krijgt bestuurszitje

Marc Descheemaecker duwde de Europese lijst voor de N-VA. ©BELGA

In de marge van de federale regeringsvorming sleept ook voormalig NMBS-baas Marc Descheemaecker een mandaat uit de brand. De Vlaamse regering benoemt hem als bestuurder bij Vitrufin, de holding boven Ethias.

Marc Descheemaecker, de voormalige topman van de NMBS, duwde bij de verkiezingen van 25 mei 2014 de Europese lijst voor de N-VA. Hij raakte uiteindelijk niet verkozen. Hij schoof wel nog mee als 'specialist overheidsbedrijven' voor de N-VA aan tafel bij de federale regeringsonderhandelingen. 

Nu krijgt hij alsnog een bestuursmandaat van de Vlaamse regering-Bourgeois. Descheemaecker wordt bestuurder in de raad van bestuur van nv Vitrufin. Dat besliste de Vlaamse regering vandaag.

Vitrufin (ex-Ethias Finance) is de overheidsgecontroleerde moederholding boven de operationele entiteit Ethias. Vitrufin heeft vier aandeelhouders: de federale staat, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest en Ethias Gemeen Recht, de mutualistische speler die het voor de financiële crisis voor het zeggen had. De overheden pompten in 2008 in volle crisis 1,5 miljard euro in Ethias, maar zagen nog geen euro terugkomen.

Descheemaecker vervangt er Patrick Verjans, de voormalige kabinetschef van Ingrid Lieten (sp.a). Verjans houdt wel nog een aantal andere bestuursmandaten over aan zijn tijd als Vlaams kabinetschef. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud