‘Markt voor zonnepanelen kan in elkaar zakken'

©Photo News

‘Nu morrelen aan de tarifering voor bestaande eigenaars van zonnepanelen is niet bevorderlijk voor het vertrouwen in duurzame energie', waarschuwt de sectorfederatie van de Vlaamse groene-energiebedrijven.

‘Wij willen vooral dat de transitie naar duurzame energie verdergaat,’ zegt Bram Claeys, algemeen directeur van ODE, de sectorfederatie van Vlaamse groene-energiebedrijven. Hij reageert hiermee op het verzet dat de Vlaamse energieregulator VREG aantekent tegen de beslissing van het Vlaamse parlement om eigenaars van zonnepanelen hun eigen nettarief te laten kiezen.

Het Vlaams parlement wil bestaande eigenaars van zonnepanelen de mogelijkheid bieden om over een periode van vijftien jaar vanaf de installatie het systeem van de terugdraaiende elektriciteitsmeter te blijven gebruiken. Voor een deel van de huidige zonnepaneeleigenaars zou dat voordeliger zijn dan het tariferingssysteem dat de digitale meter met zich meebrengt. De VREG wil niet van deze keuzemogelijkheid weten en noemt de beslissing discriminerend voor consumenten zonder zonnepanelen.

Vertrouwen niet afbreken

Volgens Bram Claeys kan het standpunt van de VREG de markt voor zonnepanelen in elkaar laten zakken. ‘De afgelopen 3 tot 4 jaar hebben we de markt weer zien aantrekken,’ zegt hij. ‘Die tendens was gestoeld op een mooi rendement waar de terugdraaiende teller een rol in speelt. Dat er in de toekomst een nieuwe tarifering komt, dat kan ik begrijpen. Mensen die nadien instappen weten dan waar ze aan toe zijn. Maar laten we het vertrouwen nu niet opnieuw afbreken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud