Advertentie

Meer dan 100.000 euro voor 2.200 producenten groene stroom

Vooral bedrijven die grote aantallen zonnepanelen op hun dak konden leggen, zijn de grootontvangers van groenestroomcertificaten. ©Thomas De Boever

Sinds de invoering van het subsidiesysteem voor groene stroom hebben in Vlaanderen 2.238 producenten van groene stroom elk meer dan 100.000 euro steun ontvangen. Samen zijn de grote ontvangers goed voor 5 miljoen certificaten ter waarde van bijna 1,4 miljard euro.

De cijfers komen uit een antwoord van minister van Energie Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-parlementslid Tom Van Grieken.

Wie in Vlaanderen elektriciteit opwekt uit hernieuwbare energie komt sinds 2002 in aanmerking voor groenestroomcertificaten. Die certificaten kan de producent dan verkopen. Zo kregen eigenaars van zonnepanelen bijvoorbeeld aanvankelijk 450 euro percertificaat (gedurende twintig jaar). Sinds 2010 is die steun afgebouwd.

In oktober-november vorig jaar barstte een bitse discussie los over het gevoerde ondersteuningsbeleid. Zo zei minister van Energie Turtelboom dat het goedbedoelde systeem is 'ontspoord omdat de subsidies in de periode 2009-2010 onvoldoende snelwerden afgebouwd'. Daardoor is volgens haar een put van 1,7 miljard euro ontstaan.

Uit de cijfers die Grieken heeft opgevraagd, blijkt dat er 2.238 producenten zijn die intussen meer dan 100.000 euro aan subsidies hebben ontvangen. Het gaat niet om gezinnen met wat zonnepanelen op hun dak, maar om bedrijven met bijvoorbeeld grote zonne- of windmolenparken. Namen van bedrijven kan Turtelboom echter niet geven omdat het volgens haar ook gaat om 'commercieel gevoelige gegevens'. In ieder geval zijn de 2.238 producenten volgens minister Turtelboom intussen goed voor bijna 5 miljoen groenestroomcertificaten die verkocht zijn aan minimumsteun aan de netbeheerders, goed voor een totaalbedrag van bijna 1,4 miljard euro.

Voor Van Grieken maken de cijfers 'andermaal duidelijk dat het subsidiesysteem toeliet dat onverantwoorde winsten werden gemaakt, zeker na de drastische prijsdaling van zonnepanelen'. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud