Meer dan kwart miljoen Gentenaars

(foto: Belga) ©BELGA

Eind december 2013 telde Gent 250.281 inwoners. Niet alleen werd voor het eerst het kwart miljoen inwoners overschreden, ook werd opnieuw een groei opgetekend na een stagnatie in 2011 en 2012.

Dat meldt de Gentse schepen Sofie Bracke (Open VLD), onder meer bevoegd voor Burgerzaken. Met 250.281 Gentenaars telde Gent er eind december 2.340 inwoners meer dan vorig jaar.

Die stijging is niet te verklaren door een natuurlijke groei, er zijn 'maar' 700 'Gentenaars' bijgekomen, maar vooral door een positief migratiesaldo bij niet-Belgen. Zij maken ondertussen 12,66 procent uit van de bevolking. Het gaat vooral om Bulgaren (6.517), Turken (4.378), Nederlanders (2.633), maar ook Slovaken en Polen. Kanttekening: van de Gentenaars van vreemde origine maken de Turken wel nog steeds de grootste groep uit.

Opvallend is verder ook de stijging van het aantal inwijkelingen uit de Zuid-Europese crisislanden Portugal, Spanje en Griekenland. Er verlaten meer Belgen de stad dan er bijkomen, al staat het verschil op het laagste peil in zes jaar tijd.

Gent 'verwestvlaamst' verder, terwijl de rand 'vergentst'. In totaal immigreerden er het afgelopen jaar 15.500 inwoners, terwijl er 14.100 uit Gent vertrokken. 'Binnen Vlaanderen wisselt Gent vooral inwoners uit met Oost- en West-Vlaanderen', zegt schepen Bracke. 'Meer West-Vlamingen kiezen voor Gent dan dat er Gentenaars naar West-Vlaanderen gaan wonen.'

Van de Gentenaars die de stad verlieten, kwam een kleine 20 procent in randgemeenten als Evergem, Merelbeke en Destelbergen terecht. Het zijn vooral inwoners tussen 30 en 34 jaar en kinderen tot 9 jaar, jonge gezinnen dus, die de stad nog steeds meer verlaten, al is het verschil opnieuw kleiner geworden.

Met het overschrijden van de historische kaap ziet Sofie Bracke enkele kansen en uitdagingen. 'Zo zullen we nu meer geld uit het gemeente- en stedenfonds kunnen krijgen. Maar uiteraard moeten al die nieuwe inwoners wel een huisvestiging vinden en een school voor hun kinderen, moeten ze Nederlands leren en werk vinden. Daarnaast moeten we proberen om ook de jonge tweeverdieners nog meer in onze stad te houden, elk gezin dat onze stad moet verlaten en dat liever niet zou doen, is er één teveel. Extra betaalbare gezinswoningen spelen daar een cruciale rol in.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud