Merksem zet Antwerpse Open VLD pad in de korf

De Merksemse liberalen schaarden zich en masse achter 'hun' Luc Bungeneers (foto: Belga)

De lijst waarmee Open VLD naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen wil trekken, is zaterdagavond afgekeurd. Acht van de negen districten konden er zich wel in vinden, maar het district Merksem gooide roet in het eten door de lijst massaal af te keuren.

Er moet nu een tweede stemronde komen. Merksem is het district van schepen voor Financiën Luc Bungeneers. Hij had gemikt op de tweede plaats op de lijst na lijsstrekker Annemie Turtelboom, maar die wordt ingenomen door de vroegere Antwerpse korpschef Eddy Baelemans.

Annemie Turtelboom verhuisde voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezers speciaal van Bornem naar de metropool, in de poging de Antwerpse Open VLD nieuw leven in te blazen.

Bungeneers reageerde toen ontgoocheld, met de aangeboden lijstduwersplaats nam hij geen vrede. 'Zoals de kaarten nu liggen bij Open VLD, verplicht men mij om te stoppen met actieve politiek', verklaarde hij toen. 

De lijst werd zaterdag voorgelegd aan de leden van de negen Antwerpse districten. Het resultaat: 193 keurden de lijst goed, 197 stemden tegen. Opvallend: 175 van de nee-stemmen kwamen uit het district Merksem.

Slechts drie leden keurden hem daar goed. Met andere woorden: van de 178 Merksemse liberalen schaarde meer dan 98 procent zich achter 'hun' schepen, Luc Bungeneers. In Merksem werden ook veruit de meeste stemmen uitgebracht: bijna de helft van het totale aantal.

'De lijst werd in acht districten met een grote meerderheid goedgekeurd. Dat bewijst dat het nieuwe project, met een combinatie van jong talent en mensen met ervaring, een brede steun geniet. Merksem blijkt een uitzondering te zijn. Het gevolg is dat er een tweede stemronde komt', zegt Axel Polis, voorzitter van Open VLD Groot-Antwerpen. 

De tweede ronde verschilt in één opzicht in belangrijke mate van de eerste: ook kandidaten die het partijbestuur niet op de ontwerplijst zette, zoals Luc Bungeneers dus, kunnen dan op de lijst staan en de leden mogen dan kiezen wie waar terechtkomt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud