Middelbare scholieren moeten week voor krokusvakantie thuisblijven

©BELGAIMAGE

Minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijspartners willen dat middelbare scholen voor de krokusvakantie een week voltijds afstandsonderwijs organiseren. Dat zeggen ze in een advies aan het Overlegcomité, dat daar vrijdag over beslist.

Het Vlaamse onderwijsveld, de vakbonden, virologen en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vragen het overlegcomité in een advies om de krokusvakantie voor het secundair onderwijs met een week te vervroegen. In die week moeten de scholen wel afstandsonderwijs aanbieden.

Het Overlegcomité, dat bestaat uit de federale en de regionale topministers, beslist vrijdag of het dat advies volgt. Het komt dan bijeen om zich te buigen over eventuele bijkomende maatregelen. De kans is groot dat het Overlegcomité het advies van het onderwijsveld volgt.

De week afkoelingsperiode gaat in op 8 februari en hoewel er eerst sprake was om die voor het hele onderwijs in te voeren, geldt die alleen voor het secundair. Kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs mogen wel nog naar school, net als kwetsbare scholieren uit het bijzonder onderwijs.

Voor hen is afstandsonderwijs veel moeilijker te organiseren en het zou ouders met een essentieel beroep ook dwingen thuis te blijven of buitenschoolse opvang te zoeken. Dat laatste willen virologen absoluut vermijden, omdat daarmee bubbels gemengd raken.

Leerachterstand

De opmars van de Britse coronavariant in ons land verhoogde de druk op Weyts om de scholen te sluiten. De minister houdt evenwel de lijn aan dat dat uit den boze is door de al opgelopen leerachterstand. Momenteel gaan alle leerlingen tot en met de eerste graad van het middelbaar voltijds naar school. Alleen vanaf de tweede graad organiseren scholen afwisselend contact- en afstandsonderwijs.

Er komt geen algemene mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs.

Met een langere krokusvakantie in het middelbaar bewandelt Weyts een middenweg. Die is nuttig om het virus voort af te remmen, zo bewezen de verlengde herfst- en kerstvakantie al, terwijl middelbare scholieren nog een week les kunnen volgen. Sciensano toonde eerder dan wel aan dat scholen niet de motor van het virus zijn, maar het staat vast dat leerlingen een rol kunnen spelen bij de besmettingen. Hoe ouder die zijn, hoe groter hun rol.

Voorts wordt in het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs geen algemene mondmaskerplicht ingevoerd. Alleen bij een besmetting of een quarantaine van een klasgenoot moeten die leerlingen twee weken een mondmasker dragen op school. Die maatregel gaat in op 25 januari.

Weyts buigt zich binnenkort samen met de virologen en de Vlaamse Vereniging van Studenten ook over de 'kotbubbel'. Dat zou een speciale regeling voor kotstudenten kunnen zijn, zodat ze in veilige omstandigheden mensen kunnen zien. 'We moeten het probleem van sociale isolatie, eenzaamheid en mentale gezondheid ernstig nemen', zegt Weyts. 'We willen nu regels op maat van studenten uitwerken. Zo krijgen ze een positief perspectief.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud