Advertentie
Advertentie

'Migratiebeleid heeft gefaald, maar kentering ten goede is ingezet'

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever. ©BELGA

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontkent dat zijn uitspraken van zaterdag over een "gefaald migratiebeleid en integratiebeleid", dat aan de basis zou liggen van de huidige problemen rond radicalisering en Syriëstrijders, ook een kritiek vormden op de vorige en huidige Vlaamse regering, waar de N-VA deel van uitmaakt.

Die regeringen hebben immers "een kentering ten goede ingezet", vindt De Wever. Ook de huidige federale regering heeft volgens de N-VA-voorzitter 'het migratiebeleid intussen omgegooid in de juiste richting'.

De Wever blijft er wel bij dat 'het migratiebeleid van de jongste 40 jaar zonder meer gefaald heeft, omdat het de facto een opengrenzenbeleid was'. Daar dragen we nu de gevolgen van, vindt hij. 'Dat Vlaanderen buitenproportioneel veel Syriëstrijders telt, is zo'n gevolg, net als de discussie rond racisme en discriminatie waar we in Vlaanderen zo mee worstelen', aldus De Wever. Die discriminatie bestrijden door middel van een 'eenzijdig repressieve aanpak' vindt hij echter nog steeds geen goed idee.

De vorige en huidige Vlaamse ministers hebben volgens De Wever wel goed werk geleverd. 'De N-VA-ministers van Inburgering voerden en voeren een integratiebeleid dat gebaseerd is op inclusief burgerschap', stelt hij. 'De focus ligt op wat mensen verbindt, de Nederlandse taal bijvoorbeeld, en rechten gaan gepaard met plichten.'

De Wever ontkent tevens dat zijn uitspraken een uithaal waren naar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij  stelt naar eigen zeggen alleen vast dat 'problemen binnen de gezinnen van geradicaliseerde jongeren niet of veel te laat werden gesignaleerd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud