Milieubeweging en werkgevers vragen meer aandacht voor renovatie

©Hollandse Hoogte / VRBLD photofilm

Bouw de relance rond de renovatie van woningen, vragen zowel de werkgevers als de milieubeweging aan de Vlaamse overheid.

Jobs, lagere energiefacturen en een goed klimaatbeleid. Dat zijn de drie doelen die men volgens de werkgevers én de milieubeweging tegelijk kan bereiken door in het relancebeleid op de renovatie van woningen te focussen.

Ze schrijven dat in een gezamenlijke brief aan de Vlaamse regering. De ondertekenaars zijn onder meer Voka, Agoria, de Vlaamse Confederatie Bouw, Bouwunie, maar ook Greenpeace, WWF en Bond Beter Leefmilieu.

Ze vragen dat de Vlaamse overheid ambitieuzer wordt in haar financiering voor renovaties. Dat moet kunnen via premies, renteloze leningen en lagere belastingen voor wie na de aankoop van een woning meteen renovatiewerken start. Ook voor sociale woningen vinden ze meer inspanningen nodig.

Wijkrenovaties

Voorts pleiten ze voor meer professionele begeleiding bij renovaties, zodat woningen effectief energiezuiniger worden. De overheid moet daarbij wijkrenovaties aanmoedigen.

Beleid dat de renovatie en de hernieuwbouw van gebouwen stimuleert, levert drie keer winst op, schrijven de werkgevers- en milieuorganisaties. Het helpt de economie op een duurzame manier weer overeind, is goed voor de gezondheid en de energiefactuur en het zet Vlaanderen op weg om de klimaatdoelstellingen te halen. Bovendien levert die klimaatwinst op langere termijn ook nettowinst op voor de overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud