Miljoenen subsidies voor e-auto's onaangeroerd

Het relatief betaalbare Model 3 van de hippe autobouwer Tesla kan helpen om de elektrische auto hier te doen doorbreken. ©Tesla

Amper een vijfde van de Vlaamse subsidiepot voor elektrische auto’s is vorig jaar uitgedeeld. Kopers kunnen het overschot dit jaar gebruiken voor de golf van nieuwe e-modellen.

Tot 4.000 euro subsidie kon een Vlaming in 2017 krijgen bij de aankoop van een elektrische auto. Maar de ‘zero-emissiepremie’ draaide vorig jaar uit op een sof. Van de subsidiepot van 5 miljoen euro die de Vlaamse regering opzijzette, werd amper 1,15 miljoen euro opgebruikt. Dat blijkt uit de website van het Vlaams Energieagentschap.

1.151.500
De Vlaamse overheid kende vorig jaar 1.151.500 euro toe aan ‘zero-emissiepremies’ voor de aankoop van een elektrische auto.

321 particulieren kregen een premie van gemiddeld 3.587 euro. Daardoor zat eind vorig jaar nog altijd 3,8 miljoen euro in de subsidiepot.

Andere procedure

Het lage aantal premieaanvragen is mede het gevolg van de veranderde procedure. Terwijl kopers hun premie in 2016 bij de bestelling van hun auto moesten aanvragen, gebeurt dat sinds vorig jaar pas uiterlijk drie maanden na de inschrijving. Daardoor zit er een vertraging van drie à zes maanden op de cijfers.

Een simulatie van de Audi E-tron Sportback die in Vorst van de band zal rollen. ©Audi

Bovendien wachten heel wat kopers mogelijk op nieuwe elektrische modellen die tal van autobouwers voor dit jaar hebben aangekondigd. Zo rolt dit jaar in Vorst de e-tron, de eerste elektrische SUV van Audi, van de band. Ook het Britse Jaguar komt met zijn eerste elektrische SUV, de I-Pace.

Het Model 3 van Tesla, de eerste relatief betaalbare auto die de hippe elektrische constructeur vorig jaar lanceerde, zal door zware vertragingen in de productie vermoedelijk pas dit jaar geleverd worden in België. Er komen ook enkele nieuwe kleinere e-modellen. Zo brengt Nissan de nieuwe Leaf, een van de best verkopende elektrische auto’s in België, in de showrooms. Het Zuid-Koreaanse merk Hyundai stelt zijn elektrische Kona voor.

500
afstand
De meeste nieuwe e-auto's moeten met een opgeladen batterij tot 500 kilometer ver raken, wat de schrik om stil te vallen moet weghalen.

De meeste nieuwe e-auto’s moeten met een opgeladen batterij tot 500 kilometer ver raken, wat bij kandidaat-kopers de schrik om stil te vallen moet weghalen. ‘Wij verwachten meer aanvragen voor de premies door het grotere aanbod’, valt te horen op het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Meer laadpunten

Tommelein wil tegen 2020 60.000 volledig elektrische auto’s op de Vlaamse wegen hebben. Maar voorlopig blijft de verkoop van elektrische auto’s erg beperkt. In de eerste negen maanden van 2017 werden in België 2.043 elektrische auto’s ingeschreven, blijkt uit cijfers van de automobielfederatie Febiac. Daarmee maakten elektrische modellen amper 0,47 procent van de autoverkoop in België uit. Hoewel de verkoop van dieselauto’s de voorbije jaren sterk achteruitging, bezetten diesel en benzine nog altijd 95 procent van de markt.

Tommelein wil tegen 2020 ook 5.000 extra publieke laadpunten in Vlaanderen laten plaatsen. Om tegemoet te komen aan de verwachte stijgende vraag zullen de niet-uitgedeelde zero-emissiepremies van 2017 gewoon verschuiven naar 2018, bevestigt de woordvoerster van Tommelein aan De Tijd. In 2016, toen 2 miljoen euro in de pot bleef zitten, keerde het overschot terug naar de Vlaamse begroting.

In plaats van 4.000 euro in 2017 kunnen Vlamingen dit jaar nog maximaal 3.000 euro premie krijgen.

De 3,8 miljoen euro uit 2017 komt boven op de 5 miljoen euro die de Vlaamse regering per jaar reserveert om de drempel voor de aankoop van de nog altijd dure e-auto’s te verlagen, en zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Om een fiasco zoals bij de zonnepanelen te vermijden, verlaagt de regering de maximaal toegekende premie stelselmatig. In plaats van 4.000 euro in 2017 kunnen Vlamingen dit jaar nog maximaal 3.000 euro premie krijgen. Maar die daling zette de Vlaming er niet toe aan eind vorig jaar nog snel een elektrische auto te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud