Miljoenenkater voor Vlaamse overheid in sociale huisvesting

Matexi verkocht in 2013 53 hectare onbebouwde grond aan zijn vehikel Vitare, dankzij een lening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. De gronden bleken grotendeels niet-ontwikkelbaar. ©jdb

De Vlaamse overheid kijkt aan tegen een financiële put van 42 miljoen euro door een omstreden grondaankoop van de sociale huisvestingsmaatschappij Vitare - opgericht door Matexi - die dit voorjaar in vereffening ging. Dat ontdekte De Tijd.

Het nieuws komt er na een week van heftige politieke discussies over problemen bij een sociale huisvestingsmaatschappij in Gent.

Vitare werd in 2008 opgericht door de West-Vlaamse projectontwikkelaar Matexi. In 2013 verkocht Matexi 53 hectare onbebouwde grond aan zijn vehikel Vitare, en streek daarbij 35,5 miljoen euro op. De deal werd gefinancierd met een lening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De gronden bleken grotendeels niet-ontwikkelbaar, omdat ze op percelen naast woongebieden liggen, die de lokale gemeentebesturen niet willen aansnijden.

Toch kreeg Matexi voor de grond de maximale schattingsprijs: gemiddeld 670.000 euro per hectare. De VMSW had naar eigen zeggen geen inspraak in de transactie, ondanks de lening die ze daarvoor op tafel legde. Ook de afdeling Toezicht van het Agentschap Wonen-Vlaanderen was niet op de hoogte van de deal.

Bij mijn aantreden was dit dossier het spreekwoordelijke lijk dat uit de kast viel.
Liesbeth Homans (n-va)
Vlaams Minister van Wonen

De raad van bestuur van Vitare was bij de aankoop in 2013 grotendeels samengesteld uit Matexi-mensen en telde geen enkele vertegenwoordiger van de overheid.

‘Onbegrijpelijk’, zegt Björn Mallants van de Vlaamse Vereniging voor Huisvestingsmaatschappijen (VVH). ‘De overheid had een blokkeringsminderheid in Vitare en kon haar eigen bestuurders benoemen, maar heeft van die mogelijkheid nooit gebruikgemaakt.’

Door het uitblijven van bouwprojecten verslechterde de financiële situatie bij Vitare zienderogen. In juni 2016 waarschuwde een onafhankelijk comité van experts nog voor de gevolgen van de grondaankoop. Dit voorjaar werd Vitare in vereffening gesteld, waardoor de lening niet meer kon terugbetaald worden en de Vlaamse overheid met een miljoenenput achterbleef.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) noemt het dossier ‘het spreekwoordelijke lijk dat uit de kast viel bij mijn aantreden’. Maar ze greep niet in.

Sinds vorig jaar onderzoekt het gerecht de grondtransacties van Vitare, na een klacht van de dienst Toezicht. Matexi toont zich verbaasd daarover. ‘De aankoop van de gronden is volledig volgens de regels verlopen en gebeurde in volle transparantie’, zegt een woordvoerder van Matexi. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud