Miljoenentekort dreigt voor nieuwe Vlaamse erfbelastingen

Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein had op meer inkomsten uit de fiscale regularisatie gerekend. ©Photo News

De Vlaamse fiscale amnestie brengt voorlopig minder op dan verwacht. Die tegenvaller dreigt een gat te slaan in de financiering van de hervorming van de Vlaamse erfbelasting.

De tarieven van de Vlaamse erfbelasting gaan omlaag vanaf 1 september. De Vlaamse regering vertrekt niet langer van het klassieke gezin met twee kinderen en wil singles iets meer ontzien.

Maar de financiering van de erftaxhervorming, die de Vlaamse begroting 139 miljoen euro kost, dreigt moeilijk te worden. De helft van de kosten (62,5 miljoen euro in 2019 en 75 miljoen euro vanaf 2020) moet uit de inkomsten van de tijdelijke fiscale amnestie komen. Via dat systeem kunnen Vlamingen sinds begin vorig jaar ontdoken erf- en registratiebelastingen aan een gunsttarief regulariseren.

Minister Tommelein komt minstens 50 miljoen euro tekort voor de financiering van de hervorming van de erfbelasting.
Joris Vandenbroucke
Vlaams Parlementslid

De inkomsten van de Vlaamse fiscale amnestie vallen voorlopig tegen. Vorig jaar bracht de nieuwe regel amper 22,6 miljoen euro op, blijkt uit cijfers van Bart Tommelein (Open VLD). De Vlaamse viceminister-president en minister van Begroting en Financiën ging er bij de lancering in maart 2017 nog van uit dat de fiscale amnestie vorig jaar 100 miljoen euro zou opbrengen. Bij de begrotingscontrole werd de verwachte opbrengst voor 2017 sterk bijgesteld tot 25 miljoen euro omdat een deel van de fiscale regularisatie later dan verwacht is ingegaan, meldt Tommeleins woordvoerster.

Ook dit jaar komt de Vlaamse fiscale amnestie traag op gang. De teller staat na twee maanden op 2,6 miljoen euro. In dat tempo brengt ze dit jaar maar 15,7 miljoen euro op. Dat is een pak minder dan de 75 miljoen euro die tot 2020 elk jaar in de Vlaamse begroting ingeschreven staat. Op dat bedrag had Tommelein ook gerekend om zijn hervorming van de erfenistaksen te financieren.

Deadline

‘De financiering die Tommelein plant voor de hervorming van de erfbelasting rammelt langs alle kanten’, klaagt Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke, die de cijfers opvroeg. ‘Nu blijkt dat de minister minstens 50 miljoen euro tekortkomt om de hervorming te financieren. Dat is knoeiwerk.’

Tommelein maakt zich geen zorgen. ‘Er komen nog een heleboel dossiers aan’, zegt zijn woordvoerster. ‘We zitten op schema om de verwachte bedragen te halen. En regularisaties brengen altijd meer op naarmate de deadline nadert.’ Vlamingen hebben tot eind 2020 de tijd om hun ontdoken belastingen te regulariseren, al stijgt het tarief elk jaar licht.

Vorige maand gaf de Inspectie van Financiën al een negatief advies over het plan om de nieuwe erfenisbelastingen via de fiscale amnestie te financieren. De inspectiedienst achtte de opbrengst uit dat zwart geld onvoldoende zeker en vond het ook niet opportuun om uitgaven die elk jaar terugkomen met een tijdelijke maatregel te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud