Advertentie

Minder bussen door actiedag ABVV volgende vrijdag

De Lijn werkt voor de stakingsdag een alternatieve dienstregeling uit. ©BELGA

De socialistische vakbonden houden op vrijdag 24 september een actiedag tegen de loonnormwet. Dat zal vooral te voelen zijn in het openbaar vervoer.

De Lijn waarschuwt dat volgende week vrijdag wellicht minder bussen en trams rijden dan normaal als gevolg van de actiedag van het socialistische ABVV.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij bereidt zich daarop voor door een alternatieve dienstregeling voor die dag uit te werken. Die uitzonderlijke regeling moet uiterlijk volgende week donderdag klaar zijn. Een woordvoerder van de NMBS laat weten te verwachten dat het treinverkeer volgende week vrijdag geen hinder zal ondervinden van de actiedag.

Het ABVV heeft zijn leden opgeroepen vrijdag in Brussel deel te nemen aan een nationale betoging tegen de loonnormwet uit 1996. Die wet beperkt loonsverhogingen tot een niveau waarop de lonen in ons land in de pas blijven met die van de ons omringende landen.

Sociaal akkoord

De socialistische vakbond vindt die loonnormwet 'oneerlijk, onrechtvaardig en onverantwoord'. Bij de onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord afgelopen voorjaar deed het ABVV zijn uiterste best de loonnormwet te laten sneuvelen. Dat mislukte.

De sociale partners sloten een sociaal akkoord, waarin de loonnormwet overeind bleef. De vakbonden keurden vervolgens het akkoord goed. Ook het ABVV, al lag het aantal voorstanders (49,06%) maar marginaal hoger dan het aantal tegenstanders (49,01%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud