Minimumdienst in Brugse gevangenis

De gevangenis van Brugge ©BELGA

Het personeel van de gevangenis van Brugge is zaterdagochtend overgeschakeld op een minimumdienstverlening. Dat gebeurde na twee gevallen van agressie tegen het personeel de afgelopen dagen, zo meldt vakbondsman Luc Neirynck (ACV Openbare Diensten).

De actie kwam er naar aanleiding van enkele gewelddadige incidenten de afgelopen dagen. Donderdag werd een verpleegkundige aangevallen door een gedetineerde.

Vrijdag werden twee cipiers het slachtoffer van een bewuste aanval door een gedetineerde. Hij had een steen in zijn sok verstopt en gebruikte die steen als slagwapen. Een penitentiair beambte liep daarbij een armbreuk op, een collega werd zelfs afgevoerd met een schedelbasisfractuur.

'Een aanval op een verpleegkundige is al heel uitzonderlijk', aldus Neirynck. Maar het ernstige incident van vrijdag was voor het personeel de druppel. 'Voor een cipier is een spontaan ontstaan gevecht 'part of the job', maar zo'n doelbewuste aanval niet. Dit kan zo niet verder. De actie is een signaal dat de groeiende agressie tegenover het personeel niet meer kan.'

Er werd beslist om niet staken, maar om over te schakelen op minimale dienstverlening tot zaterdag om 22 uur. Dat betekent concreet dat de gedetineerden zaterdag geen bezoek kunnen ontvangen. Ook de wandelingen en andere activiteiten zijn tot een minimum beperkt.

De vakbonden hopen dat er komende week een overleg met de directie zal volgen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud