Mondmaskerplicht op speelplaats op tafel

©Saskia Vanderstichele

De Vlaamse onderwijswereld zoekt maandagavond een manier om de strijd tegen het coronavirus op te voeren. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil echter dat daarbij iedereen naar school blijft gaan.

Hoe kunnen de Vlaamse scholen zich beter wapenen in de strijd tegen het coronavirus, zonder zover te gaan dat scholieren opnieuw thuis online lessen moeten volgen?

Dat is de vraag die op tafel ligt op een overlegvergadering vanavond tussen Vlaams minister van Onderwijs Weyts en mensen van de onderwijskoepels, de vakbonden, de Vlaamse administratie en de centra voor leerlingenbegeleiding.

Omdat de coronacijfers de verkeerde kant blijven uitgaan, is er een bereidheid om de alarmfase in de scholen naar code oranje te verhogen. Maar voor het zover komt, wordt gesleuteld aan wat code oranje precies betekent.

Op dit moment zouden bij zo'n alarmfase scholieren van het derde tot het zesde middelbaar een week school moeten afwisselen met een week thuisonderwijs. Weyts wil echter dat ook die oudere scholieren in code oranje voltijds naar school kunnen blijven gaan. Hij hamerde vorig week al op dat punt in het Vlaams Parlement.

De vraag wordt dan op welke manier er wél strengere maatregelen kunnen worden genomen. Een van de mogelijkheden is een mondmaskerplicht uitbreiden tot de speelplaats. Ook volgens Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, kan dat een goed idee zijn op plaatsen waar scholieren op minder dan anderhalve meter bij elkaar komen.

Weinig besmettingen

Volgens het kabinet-Weyts laten de coronabesmettingen die via de scholen lopen een relatieve status quo zien, zeker in vergelijking met de stijgende trend in de bredere samenleving.

Ook Boeve zei maandagmorgen op Radio 1 dat de besmettingen laag zijn. In de katholieke scholen zouden op basis van cijfers van de CLB's eind vorige week slechts een vijftiental besmettingen hebben plaatsgevonden, terwijl we voor alle besmettingen in het land al aan een gemiddelde van bijna 8.000 per dag zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud