Advertentie

Mondmaskers mogen af in hele onderwijs

©Photo News

Vanaf 1 oktober moeten middelbare scholieren geen mondmaskers meer dragen op school. Voor leerlingen uit het lager worden de quarantaineregels versoepeld.

Nadat in het begin van het schooljaar de mondmaskerplicht in het lager onderwijs was verdwenen, volgt nu ook het middelbaar onderwijs. Vanaf 1 oktober moeten scholieren ook buiten de klas geen masker meer dragen, besliste minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag na het onderwijsoverleg. Tot dusver was het mondmasker nog verplicht op de speelplaats of in de gang.

Weyts hakte de knoop op eigen houtje door, zonder een akkoord van alle sociale partners. 'Uiteindelijk lopen kinderen en jongeren een heel klein risico om in geval van besmetting ernstig ziek te worden', zegt Weyts. Bovendien is de vaccinatiegraad onder leerkrachten hoog. Zo'n 95 procent is volledig gevaccineerd. 'Voor mij verantwoorden die cijfers verdere versoepelingen in ons onderwijs', zei Weyts eerder.

Kinderen die negatief testen, mogen meteen uit quarantaine.
Ben Weyts
Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

Het is voor het onderwijs de tweede versoepeling van de dag, nadat de federale en regionale ministers van Volksgezondheid vanochtend de quarantaineregels versoepelden. Klasgenoten van een besmette leerling moesten tot nu in quarantaine gaan tot ze een tweede negatieve coronatest hadden afgelegd. Die verplichting verdwijnt voor het lager onderwijs. Wie een eerste negatieve coronatest aflegt, hoeft niet meer in quarantaine.

Een klas zal pas volledig in quarantaine moeten als meerdere besmettingen in één week worden vastgesteld. Die periode bedroeg tot nu twee weken. 'Ook daar geldt: kinderen die negatief testen, mogen meteen uit quarantaine', zei Weyts daarover bij VTM Nieuws.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud