Moody’s dreigt in Vlaamse kredietscore te knippen

De Aa2-rating voor de Vlaamse Gemeenschap blijft behouden, maar de financiële vooruitzichten wijzigen van stabiel naar negatief. ©Photo News

Vlaanderen geniet nu een kredietscore die hoger ligt dan België zelf, maar het ratingbureau waarschuwt dat het huidige begrotingstraject 'inconsistent' is met die zeldzame status.

Ratingbureau Moody's heeft als gevolg van de economische impact die de coronacrisis zal hebben minder vertrouwen in enkele Belgische gemeenschappen en gewesten.

De kredietbeoordelaar verlaagt de langetermijnrating van de Franse Gemeenschap van Aa3 naar A1, inclusief een negatieve outlook. Dat betekent dat de rating in de toekomst nog verder verlaagd kan worden.

De beslissing komt een half jaar nadat het ratingbureau de Gemeenschap gewaarschuwd had voor de penibele begrotingstoestand. De score is nu A1. Niet langer ‘topkwaliteit’, maar zoals de A2 van Wallonië ‘medium’ kwaliteit.

Vlaanderen

De Aa2-rating voor de Vlaamse Gemeenschap blijft behouden, maar de financiële vooruitzichten wijzigen van stabiel naar negatief. Voorts krijgt ook het Waalse Gewest van Moody's een negatieve outlook, maar het behoudt wel zijn A2-notering.

Voor de wijzigingen in de ratings en de vooruitzichten verwijst het ratingbureau naar de aanzienlijke negatieve druk als gevolg van de coronapandemie en de waarschijnlijk permanente gevolgen die de crisis zal hebben op de tekorten en de schulden van de betreffende regio's.

Moody's geeft zo de boodschap mee dat alle regio’s werk zullen moeten maken van een herstelplan een de economie in een herstelfase zit. Vlaanderen is nu één van de schaarse regio's in Europa met een kredietscore die een trapje beter is dan het land zelf (Aa3 voor België), maar Moody's waarschuwt dat het huidige begrotingstraject 'inconsistent' is met die zeldzame topscore.   

Het is dankzij die rating dat Vlaanderen een lening kreeg van de Europese Investeringsbank om de Oosterweelwerken te financieren, zei toenmalig minister van Financiën Bart Tommelein enkele jaren geleden.

De Vlaamse rating ligt nu twee trapjes boven die van de Franse Gemeenschap en drie boven die van het Waals Gewest.

Impact

Voor alle duidelijkheid: een onmiddellijke impact zal er niet zijn. De Europese Centrale Bank blijft nog lang in bulk (overheids)schulden opkopen en zal volgende week donderdag zo goed als zeker nog een extra blik stimulus opentrekken.

Frankfurt kocht al meer dan 100 miljard Belgische schuld op: 85 miljard via het ‘gewone’ inkoopprogramma dat in 2015 is opgestart en 17 miljard via de pandemiesteun. Maar de waarschuwing is wel een indicatie dat er grenzen zijn aan hoe ver we de tekorten kunnen laten laten oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud