N-VA blijft in Vlaamse regering

N-VA-minister Philippe Muyters blijft in de Vlaamse regering. (belga)

De N-VA blijft in de Vlaamse regering. Dat was af te leiden uit een korte reactie van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) na een extra ministerraad over Dexia en de zesde staatshervorming. De partij van voorzitter Bart De Wever bestempelde het communautaire akkoord ondertussen wel als een 'historisch gemiste kans'.

Peeters zei, geflankeerd door N-VA-minister Philippe Muyters en sp.a-minister Ingrid Lieten, dat de regering 'een akkoord' had over de verklaring die hij straks om 14 uur in het Vlaams Parlement zal afleggen over Dexia en de reactie van de Vlaamse regering op de zesde staatshervorming. Wat die verklaring inhoudt, zei Peeters niet. Die primeur wil hij aan het parlement geven.

Op de vraag aan Muyters of de N-VA in de regering blijft, kwam het korte veelzeggende antwoord. 'Je ziet toch dat ik hier nog zit?'.

Ondertussen kwam er ook een officiƫle reactie van de N-VA op het communautaire akkoord, al herhaalde de partij voornamelijk wat ze al eerder had gezegd. 'Met dit communautaire akkoord hebben de Vlaamse partijen een historische kans gemist om dit land financieel en institutioneel grondig op orde te zetten', schreef de partij in een persbericht.

Vooral de nieuwe financieringswet en het akkoord over de splitsing van BHV moeten het ontgelden. 'Uitgaande van realistische groeicijfers betekent dit voor Vlaanderen tegen 2030 een verlies van 2,2 miljard euro', zei de N-VA over de nieuwe financieringswet. Het akkoord over BHV geeft de Franstaligen in Vlaams-Brabant 'nog meer voorrechten', verwijzend naar de aanwezigheid van Franstalige magistraten in de Rand.

De N-VA liet wel verstaan dat 'het positief is dat de bevoegdheden van de deelstaten op enkele terreinen uitgebreid worden', maar volgens de partij is dit 'zeker geen copernicaanse omwenteling'.

Over enkele dagen plaatst de N-VA een meer omvattende en gedetailleerde evaluatie op haar website.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud