N-VA, CD&V en Open VLD in blok naar federale onderhandelingen

'Gezamenlijk op federaal niveau presenteren'.

N-VA, CD&V en Open VLD verbinden hun lot aan elkaar voor zowel de Vlaamse als de federale regering. De drie partijen onderhandelden het afgelopen weekend in alle luwte over een Vlaams akkoord. Dat wordt morgen inhoudelijk voorgesteld. 'Maar ook federaal presenteren we ons gezamenlijk'.

Op een gezamenlijke persconferentie bevestigden de drie voorzitters wat eerder dinsdag al was duidelijk geworden. De Vlaamse liberalen van Open VLD treden toe tot de Vlaamse regeringsvorming en hebben al een akkoord op zak met de N-VA en CD&V. Maandagnacht lekte uit dat N-VA en CD&V de deur hadden opengezet voor Open VLD. 

'Tijdens het weekend zijn de onderhandelingen opgestart, waarna ze maandagavond in een finale fase kwamen', aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'De sociaal-economische toestand vergt dat we regeringen met daadkracht vormen op alle niveaus.' Om die reden presenteren de drie partijen zich ook tesamen op het federale niveau. 'We treden uit onze eigen schaduw en bieden ons samen aan op het federale vlak. Als we daar natuurlijk gevraagd worden, waar we vanuit gaan'. 

Federale oplossing

De Vlaamse opening maakt de weg vrij voor een oplossing op het federale niveau. Informateur Charles Michel kan straks naar koning Filip met de melding dat de weg open ligt voor een Zweedse coalitie. Dat is een coalitie met alleen MR aan Franstalige zijde, maar ook met Open VLD aan Vlaamse zijde. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten had altijd volgehouden dat Open VLD enkel beschikbaar was als de partij op alle niveaus zouden kunnen meeregeren. 

Rutten haalt nu haar slag thuis. 'Wij hebben ambitie en goesting om groei te creëren en zorg te dragen'. CD&V-voorzitter Wouter Beke was tevreden over de toetreding van Open VLD in de Vlaamse regering. 'We zien de eerste tekenen van economische groei. Wij hebben voor en na de verkiezingen altijd gesteld dat er op alle niveaus zo snel mogelijk regeringen gevormd moeten worden. N-VA en CD&V vonden elkaar snel. Open VLD had de goesting om dit te onderschrijven. Wij houden alleszins onze afspraak naar de kiezer en bouwen aan een sterker Vlaanderen in een sterker land'. 

Ministerposten

De Vlaamse regering kan nu snel in de steigers komen te staan. Morgen stellen de drie partijen het akkoord op een persconferentie inhoudelijk voor. Donderdagavond spreken de partijcongressen zich uit over de regeringsdeelname. Vrijdag zou er dan al de regeringsverklaring kunnen volgen.

Volgens persagentschap Belga heeft CD&V alvast zicht op twee zware ministerposten, zowel die van Welzijn als Onderwijs. Jo Vandeurzen zou op Welzijn blijven, Hilde Crevits wordt onderwijsminister. 


 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud