N-VA/CD&V enige tweepartijencoalitie

©BELGA

De N-VA is de Vlaamse primus met een op de drie zetels. N-VA haalt een meerderheid met CD&V, maar niet met Open VLD. Een klassieke tripartite wordt wel mogelijk.

De definitieve uitslag op Vlaams niveau oogt indrukwekkend voor N-VA, met 31,9 procent en 43 van de 124 zetels. CD&V haalt haar zelf opgelegde doel van 20,5 procent en mag 27 zitjes in het halfrond bezetten. De voormalige kartelpartners N-VA en CD&V kunnen op die manier makkelijk een meerderheid vormen in Vlaanderen. 

Het is de enige tweepartijenregering die mogelijk is. Open VLD houdt wel stand met een score van 14,2 procent (-0,8 procentpunt), maar een meerderheid vormen met de N-VA lukt op twee zetels na net niet. Bovendien haalt Open VLD twee van de zes zetels in Brussel, waardoor een N-VA-Open VLD-coalitie voor de gewestbevoegdheden - zonder de Brusselse zetels - helemaal tekort schiet. 

De grootste klap is voor Vlaams Belang. De partij moet 9,4 procentpunt inleveren, naar 5,9 procent. Ze verliest daarmee 15 zetels en houdt nog 6 zitjes over. Groen is samen met N-VA de voornaamste winnaar op Vlaams niveau. De partij doet het goed - met een winst van 2 procentpunt tot 8,7 procent. De partij mag 10 verkozenen leveren, drie meer dan in het uittredend parlement. LDD verdwijnt helemaal van het toneel. De partij had 7 zetels. 

KORT

N-VA en Groen zijn de enige partijen die groeien.

N-VA gaat vlot boven de 30 procent.

In Antwerpen haalt N-VA meer dan 36 procent.

Meerderheid N-VA/CD&V en N-VA/Open VLD. Ook klassieke tripartite mogelijk.

LDD verdwijnt helemaal van toneel

Open VLD scoort met Gwendolyn Rutten sterk (+4%) in Vlaams-Brabant.

Groen scoort vooral in grote steden sterk; Meer dan 17 procent in Gent.

Vlaams Belang grote verliezer. Wel monsterscore in Ninove, het laatste bastion van de partij.

 

N-VA haalt in de kieskring Antwerpen, waar het meest zetels te verdelen zijn, een monsterscore van 36,5 procent. In West-Vlaanderen blijft de partij steken onder de 30 procent. Ook qua voorkeurstemmen scoort de West-Vlaming Geert Bourgeois een stuk lager dan Liesbeth Homans, die in Antwerpen opkwam. Dat plaatst haar in pole position om minister-president te worden.

In Brussel blijft Open VLD de grootste Vlaamse partij en behoudt ze door de implosie van het Vlaams Belang twee zetels van de zes. De telling werd in Brussel zondagavond even stilgelegd door technische problemen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud