N-VA en MR in de clinch over faciliteitengemeenten

©BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) weigert de burgemeesters van Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem te benoemen. Volgens de MR is dat 'een ontkenning van de democratie'.

De kans is 'onbestaande' dat de Vlaamse regering voor de verkiezingen nog de burgemeesters van de vier faciliteitengemeenten Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem benoemt. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) maandagochtend gezegd in het VRT-programma 'De ochtend'.

Vlaanderen telt zes faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel. Ze liggen in Vlaanderen, de officiële bestuurstaal is er Nederlands, maar Franstaligen kunnen er in de communicatie met het lokale bestuur een beroep doen op taalfaciliteiten.

Volgens Homans is die taalwetgeving overtreden bij de organisatie van de lokale verkiezingen in oktober vorig jaar. 'We hebben op voorhand laten weten aan de faciliteitengemeenten dat de gouverneur de oproepingsbrieven zou versturen. Maar ze hebben toch een eigen taalregister gebruikt, dat ze onwettig hebben aangelegd’, zegt ze over de vier burgemeesters.

Kraainem en Wemmel

Ook in Kraainem werd het taalregister gebruikt, maar daar treft de huidige burgemeester geen schuld, en daarom kan die volgens Homans wel benoemd worden. De enige faciliteitengemeenten rond Brussel waar alles correct is verlopen is Wemmel. Ook daar is dus geen probleem, zegt Homans.

Homans zegt dat het niet haar bedoeling is het 'communautair vuur op te poken', maar zegt dat ze niet anders kan dan de taalwetgeving na te leven.

'Ontkenning democratie'

De MR ziet dat anders. Vooral federaal minister van Begroting Sophie Wilmès, die gemeenteraadslid is in Sint-Genesius-Rode, reageert kwaad. 'De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten', reageert ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud