N-VA vraagt Open VLD en CD&V kleur te bekennen

N-VA-fractieleider Peter De Roover. ©BELGA

Exact een maand na de verkiezingen lijkt de N-VA te versnellen met de Vlaamse regeringsvorming. Peter De Roover, N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, roept Open VLD en CD&V op uit te leggen op welke punten ze inhoudelijke bezwaren hebben met het Vlaams Belang.

Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) voert al weken gesprekken met enkele partijen, waaronder het Vlaams Belang. Volgens Barbara Pas (Vlaams Belang) zou haar partij zelfs al concrete punten voor een regeringsakkoord hebben afgetoetst. CD&V en Open VLD, de voormalige coalitiepartners van N-VA, kijken daar echter met afkeer naar. Zij zijn niet van plan met het Vlaams Belang te besturen. 

Inhoudelijke bezwaren

Elke partij heeft het recht te zeggen met wie ze niet wil regeren, maar ik heb van Open VLD en CD&V nog niet gehoord waarom ze dan net niet met het Vlaams Belang willen besturen.
Peter De Roover
N-VA-fractieleider in de Kamer

Om een Vlaamse meerderheid te kunnen vormen, zijn minstens drie partijen nodig. De Roover betreurde woensdag in ‘De ochtend’ op Radio 1 dat CD&V en Open VLD een coalitie met het Vlaams Belang of een programma dat de partij steunt a priori uitsluiten. 'Elke partij heeft het recht om te zeggen met wie ze niet wil regeren, maar ik heb van hen nog niet gehoord waarom ze dan net niet met Vlaams Belang willen besturen.'

De Roover wil een regering met het Vlaams Belang dan ook niet uitsluiten omwille van een mogelijk imagoprobleem. 'We gaan kijken waartoe het Vlaams Belang bereid is en welke punten het inslikt. Het is vreemd dat andere partijen worden afgeschrikt door de naam. Ik denk dat de publieke opinie het recht heeft om te weten waarom bepaalde formules niet zouden kunnen.'

Rutten countert

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten counterde de oproep van De Roover woensdagochtend op Twitter. ‘Quousque tandem abutere, Bart De Wever, patientia nostra?’. Dat is een citaat van Cicero en Latijn voor 'hoe lang zal je ons geduld nog op de proef stellen, Bart De Wever?'. Daarmee herhaalt ze haar oproep aan de formateur 'om ‘klare wijn te schenken'.

Rutten ergert zich aan het geflirt van De Wever met het Vlaams Belang. Zelf stelde ze al heel duidelijk dat een coalitie vormen met het Vlaams Belang no pasarán is. 'Het feit dat het Vlaams Belang het land wil splitsen en de Europese Unie wil opdoeken, zijn uitgangspunten die haaks staan op de onze', aldus Rutten vorige week in 'Terzake'. 

Federale impasse

Dossier: Verkiezingen
Verkiezingen 2019

Op de hoogte blijven van het meest recente nieuws over de regeringsvorming? Lees dan meer op de dossierpagina over de verkiezingen. 

De Vlaamse regeringsonderhandeling is in een volgende fase beland. Door de weigerachtige houding van de PS om federaal te praten met de N-VA, besliste De Wever een versnelling hoger te schakelen in de Vlaamse formatie. De meest logische regering lijkt een heruitgave van de Zweedse coalitie met Open VLD en CD&V.

De formateur zit daarbij in een zetel. Omdat de Vlaamse regering in lopende zaken, geleid door Geert Bourgeois (N-VA), nog altijd een ruime meerderheid heeft, kan De Wever zijn tijd nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect