N-VA wil verhuurders die handelshuur kwijtschelden beter beschermen

©Kristof Vadino

De Vlaamse N-VA-fractie heeft een voorstel dat huurders en verhuurders de kans geeft betere afspraken te maken over het kwijtschelden van de huur van handelspanden.

Omdat veel bedrijven op een laag pitje draaien of gesloten zijn, is het een serieuze verlichting als hun huur wordt kwijtgescholden. Zij kunnen daarvoor een overeenkomst sluiten met hun verhuurder.

Dat is ook gunstig voor de verhuurder. Doordat die de huur enkele maanden kwijtscheldt, kan zijn huurder makkelijker het hoofd boven water houden.

Verhuurders lopen echter het risico dat ze eerst enkele maanden huur kwijtschelden en dat hun huurder niet veel later de overeenkomst stopzet. 'Dat weerhoudt veel verhuurders ervan om een speciale regeling met hun huurder te treffen', zegt Lorin Parys (N-VA).

Samen met onder andere partijgenote Maaike De Vreese werkte Parys een regeling uit die het kwijtschelden van de huur verbindt aan een duurzame huurrelatie. 'In hun contract kunnen ze opnemen dat als huurders gebruikmaken van die vervroegde opzegging ze de verhuurder een deel van de kwijtgescholden huur terugbetalen.'

Er zijn tienduizenden contracten met handelshuur. Met die regeling kunnen we veel ondernemers een duwtje in de rug geven.
Maaike De Vreese
Vlaams Parlementslid N-VA

Nu is het nog verboden dat de huurder en de verhuurder een regeling met zulke afspraken uitwerken. 'Dat willen we afschaffen. We zouden tussen nu en eind 2021 willen testen of het kan werken om hen die afspraken vrij te laten maken', zegt De Vreese. 'Er zijn tienduizenden contracten met handelshuur. Met die regeling kunnen we veel ondernemers een duwtje in de rug geven.'

Vlaanderen maakte eerder al de handelshuurlening mogelijk. Als de verhuurder een of twee maanden huur kwijtscheldt, geeft de overheid de huurder een goedkope lening ten bedrage van vier maanden huur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud