N-VA zet zinnen op minister van Onderwijs

©BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij graag de volgende minister van Onderwijs wil leveren, omdat een minister nodig is die verder afstaat van het katholiek onderwijs.

De N-VA vreest dat de Vlaamse scholen de lat te laag leggen en wil daarom in een volgende regering zwaarder wegen op het onderwijsbeleid. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf die boodschap dit weekend op Twitter. 'Na lectuur over de achteruitgang van het Vlaamse onderwijsniveau staat het voor mij vast. We moeten de onderwijslijn van de N-VA de volgende legislatuur harder doordrukken', schreef hij.

Hij reageerde daarmee op analyses van onderwijsexperts Wouter Duyck (Ugent) en Dirk Van Damme (OESO). Ook de PISA-onderzoeken van de OESO leren dat het topniveau van het Vlaams onderwijs daalt. Maandag reageerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits dat ze de uitspraken van De Wever vreemd vindt na vier jaar samen regeren.

Op Radio 1 ging De Wever maandagochtend daarop door op zijn lijn. 'Dit is geen aanval op Hilde Crevits. Maar ik zou graag die minister van Onderwijs hebben. Niet omdat ik Crevits niet leuk vind, maar omdat wij een minister nodig hebben die verder van de koepels verwijderd staat. Die daar meer druk op kan zetten.'

Volgens De Wever legt vooral het katholiek onderwijs te veel nadruk op 'leuke dingen' en hamert ze te weinig op klassieke kennis, taalvaardigheid en abstract denken. Hij vindt dat de scholen sterke leerlingen harder moeten uitdagen en harder moeten streven naar excellentie.

De N-VA-voorzitter zegt dat gelijkheid van kansen vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd als een gelijkheid in de resultaten. Hij kant zich daarom tegen de brede eerste graad in het middelbaar onderwijs, het afraden van herexamens en het negeren van Nederlandse spellingsfouten in andere vakken.

'Ze raden bijna alles af wat nodig is om de kwaliteit van het Vlaams onderwijs te behouden', zegt hij over het katholiek onderwijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect